Dette er datoene for den heteste Syden-sommeren

Yasmani Santos jobber på strand på Solkysten. For ham har lenger sommer betydd mer jobb. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den varmeste sommerperioden i nordmenns mest populære ferieland i Syden er blitt kraftig utvidet.  – For oss begynner sommeren for alvor i mai, sier strandarbeider på Costa del Sol.

Den globale oppvarmingen har også endret Syden-sommeren.

Omfattende undersøkelser utført av det spanske meteorologiske institutt – Aemet – viser at tiden med de høyeste temperaturene er blitt utvidet med fem uker.

Observasjoner over mange år har derfor gjort det mulig for instituttet å fastslå nokså nøyaktig hvilken periode på sommeren som er den varmeste:

Fra 11. juni til 25. september.

På 70-tallet var denne perioden fra midten av juli til midten av september.

Yasmani Santos er sjefen på Bahia Playa-stranden i feriebyen Fuengirola på Solkysten. Han er, i likhet med mange andre spanjoler, bekymret over klimaendringene.

For ham er det imidlertid også en annen side ved dette som er viktig: Han sikrer jobben sin, og det er viktig i et land som fortsatt sliter etter finanskrisen.

– Her er det god varme allerede i april, men da kan været være litt ustabilt. Fra mai er det god og nokså sommervarme med 20 – 25 grader som normalen, sier han til flysmart24.no.

Det er mange besøkende allerede. De har kjøpt seg en solseng og parasoll for å nyte strandlivet. Den virkelige store pågangen av turister kommer imidlertid ikke før litt senere:

– Fra begynnelsen av juni kommer sommeren med full tyngde, og da har vi gode temperaturer til i slutten av september. Så forskningen fra meteorologene stemmer godt, den. Sommeren her kan også trekke inn begynnlesen av oktober, sier han.

Denne videoen er tatt opp for noen dager siden. Artikkelen fortsetter under videoen.

Derimot er det ikke badetemperaturene så mye å skryte av før det lir litt utpå sommeren. Ikke desto mindre er det stor aktivitet av badende i sjøen.

– For de som liker badelivet vil jeg si at temeraturen i havet her ikke blir høy nok før i midten av juli, sier Santos som sier at det kryr av norske gjester i sommersesongen.

Studien er basert på observasjoner fra 58 observatorier over hele landet, og viser ifølge Aemet at klimakrisen har ført til at somrene har vært lengre og varmere de siste 10 årene i forhold til på 80-tallet.

På 37 av dem viser opptak at minst fem av årene fra 2011 til 2018 var varmere enn gjennomsnittet. Visse funn er mer ekstreme enn andre.

For flyplassen i Barcelona er hvert år siden 2011 blitt kategorisert som veldig varmt.

Lik flysmart24.no på Facebook