SAS-streik truer – disse flyvningene blir ikke rammet

City Jet flyr på mange SAS-avganger, og vil ikke bli rammet dersom det skulle bryte ut pilotstreik fra fredag morgen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Oppdatert torsdag: Fredag morgen kan to av tre SAS-fly stå på bakken hvis det bryter ut streik blant selskapets piloter. Mange passasjerer velger å fly med andre selskap i stedet, eller har benyttet seg at tilbudet om å booke om billettene sine hos SAS.

EKSTRA – OPPDATERING TORSDAG, GJELDER FREDAG:

Dette er en oversikt som SAS har laget og som viser at over 300 avganger vil bli fløyet som normalt, selv om det blir streik.

Det er harde fronter i årets lønnsoppgjør mellom SAS og deres 1 500 piloter. Passasjerene frykter en konflikt og tar ingen sjanser. De bestiller i stedet billett hos Norwegian der det kommende helg er flere utsolgte fly på sentrale rute.

SAS-flygerne har presentert et lønnskrav som ligger på rundt 15 prosents lønnsøkning, himmelhøyt over de rundt 3 prosentene som er rammen for andre arbeidstakergrupper i årets LO/NHO-oppgjør.

Dette, i tillegg til flere andre krav pilotene har satt frem, gjør at frykten for en bitter streik skal bryte ut er større denne gangen enn tidligere år når konflikt har truet. Det er ikke bare passasjerene som frykter konflikt. Svenske aviser skriver onsdag at «en streik virker uunngåelig.»

Det er noen SAS-passasjerer som kan senke skuldrene.

Streiken vil ikke omfatte ruter operert av innleieselskapene City Jet og heller ikke SAS’ irske selskap, SAS Irland.

Som en tommelfingerregel vil flyvinger mellom England og Norge, samt mellom Spania og Norge, bli utført av SAS Irland og således ikke omfattes av en konflikt.

Også en rekke innenriksflyvninger vil gå som normalt fordi de flys av City Jet.

Dette gjelder både på de rutene mellom Oslo og Stavanger, Trondheim og Bergen, men også avganger mellom Oslo, Stockholm og København.

City Jet bruker mindre fly med færre seter enn normalt for SAS, og settes inn på trafikksvake ruter og avganger med normalt lavere etterspørsel.

Artikkelen fortsetter under bildet

På SAS’ nettsiden er det mulig å finne ut om kommende flyvning er streiketruet. Her står det om ruten flys av SAS selv eller et leieselskap. Denne avgangen til Stavanger i helgen flys av City Jet som ikke vil bli tatt ut i konflikt. (Faksimile)

Hvilket selskap som opererer de ulike flyvingene vil man kunne se av billetten, der står det om det er SAS Scandinavian Airlines eller et av innleieselskapene eller datterselskapet som utfører flyvingen.

Man kan også sjekke dette ved å se på SAS’ nettside for billettbestilling. (Se ovenfor)

Informasjonssjef Knut Morten Johansen opplyser til flysmart24.no at selskapet har gått ut med et tilbud til alle som skal fly med SAS kommende helg om å booke om sine billetter gratis.

– Ganske mange gjør dette. Det er derimot ikke anledning til å avbestille billetter der dette normalt ikke er mulig, sier Johansen.

Reisebyråene har merket stor pågang etter billetter spesielt hos Norwegian. Selv om det fortsatt er ledige billetter, vil pågangen normalt sett øke frem mot fredag morgen.

Norwegian har nå stengt for muligheten for å kjøpe fleksible billetter, som kan avbestilles og refunderes. Selskapet frykter at mange SAS-kunder bestiller fleksible billetter hos Norwegian i tilfelle streik, og lar være å bruke dem hvis streiken blir avverget. Da risikerer Norwegian å tape penger på de mange tomme setene.

En sjekk på Norwegians lavpriskalender for de tre store rutene i Sør-Norge – fra Oslo til Stavanger, Bergen og Trondheim – viser at enkelte avganger, som for eksempel mellom Oslo og Trondheim fredag og fra Stavanger til Oslo søndag ettermiddag, er helt utsolgt.

I tillegg til det rene lønnskravet ligger det inne krav om mer forutsigbar arbeidstid for flere piloter enn de som er omfattet av en slik avtale i dag, og at SAS i fremtiden vil bestemme mer om hvilke selskaper som skal fly hvilke ruter.

I dag leier SAS inn fly for å fly mange av de mindre trafikkerte rutene, og har også etablert et eget selskap i Irland – SAS Irland – som flyr ruter mellom England og Spania og Norge. SAS har dessuten leid inn et estisk selskap, Regional Jet OÜ, som stort sett flyr regionruter ut fra København. I tillegg flyr spanske Air Nostrum noen ruter.

Lik flysmart24.no på Facebook