Ny flyplass-skanner viste intime kroppsdetaljer

De nye flyplass-scannerne i USA var litt for gode. Foto: TSA

Det amerikanske luftfartstilsynet TSA har stanset bruken av en spesiell type flyplass-skannere etter at det har vist seg at passasjerenes intime kroppsdetaljer har blitt eksponert for kontrollørene.

Den nye maskinen har vært på prøve på flere flyplasser i USA. Formål skulle være at den skulle kunne gjøre sikkerhetskontrollen bedre og raskere enn de eksisterende maskinene.

Det jobbes intenst med å forbedre utstyret på flyplassene for å gjøre kontrollen raskere. Tester på nytt utstyr gjort i USA er ofte avgjørende for om flyplasser i andre land, inkludert Norge, tar det i bruk.

Nå har alle røde lamper blitt tent etter at det har vist seg at de nye maskinene, som går under navnet TAC, avslørte alt for mye.

TSA, en forkortelse for Transportation Security Administration, har vedgått at de nye skannernes bilder er krenkende overfor de reisende.

Kontrollørene har på sine skjermer også kunnet se kroppsdetaljer som folks kjønnsorganer og kvinners bryster, skriver det amerikanske nettstedet Quartz.

Skannerne har vist bilder med for høy oppløsning.

– Jo høyere oppløsning på skjermen desto verre er det. Man kan se kjønnsorganer eller stomiposer, sier Joe Stanley. Han er analytiker hos menneskerettighetsorganisasjonen ACLU.

En talsperson for luftfartstilsynet i USA, Jenny Bruke, sier at tiltak er gjort overfor produsenten for å rette på utstyret.

Den svenske avisen Aftonbladet har også omtalt saken, og skriver at produsenter  jobber med å montere på et filter som skal gjøre at detaljer, som ikke er nødvendig i sikkerhetskontrollen, heller ikke skal vises.

Det er ifølge avisen ikke første gang TSA er i hardt vær på grunn av nytt sikkerhetsutstyr på flyplassene.

Også tidligere måtte man stanse bruken av en skanner som også viste både bryster og kjønnsdeler på skjermene.

De nye skannerne som TSA nåm har stanset bruken av skulle avsløre alle typer objekter, uansett om de besto av metall, plast, keramikk, pudder eller papir. Maskinen skulle også se om slike objekter var skult i klærne hos de reisende.

Lik flysmart24.no på Facebook