Flyplassansatt åpnet urne for å sjekke asken

Her blir innholdet i urnen sjekket på flyplassen - stikk i strid med alle regler. Foto: Daniel Mehler

Da den reisende kom til sikkerhetskontrollen med sin mors urne i hendene. Der ble han stanset av en sikkerhets-kontrollør som forlangte å få åpne urnen for å undersøke asken.

Hendelsen har vakt sterke reaksjoner. Nå beklager det amerikanske luftfartstilsynet hans opptreden på det dypeste. De sier at den ansatte  opptrådte i strid med alle regler.

Det er ikke mange månedene siden flysmart24.no kunne fortelle om en liknende episode på Oslo Lufthavn.

En finsk kvinne var på vei hjem med sin svigermors urne. Hun hadde reist fra Mexico via Frankfurt før hun tok fatt på siste etappe via Oslo til Helsingfors.

Stopp på Gardermoen

På Gardermoen ble hun stanset med sin forseglede urne. Sikkerhetskontrolløren forlangte at urnen måtte åpnes. Det skjedde med en kniv brukt til potetskrelling, i mangel av annet utstyr.

Avinor ga en uforbeholden unnskyldning til familien, for også hos Avinor er regelen klar: En urne skal under ingen omstendighet åpnes.

Denne gangen skjedde det samme på flyplassen i Denver, USA. Daniel Mehler var på vei gjennom flyplassen med sin mors urne som håndbagasje. Han skulle til Aspen.

Gikk uten problemer

Også han hadde reist gjennom to andre flyplasser der urnen var blitt skannet på vanlig måte, uten at det  var nødvendig med ytterligere kontroll.

Så ikke på flyplassen i Denver. Mehler kommer med sin urne, og blir stanset. En sikkehetskontrollør forlanger å få åpne urnen og ta ut asken for å sjekke innholdet. Mehler rekker å ta et bilde som hans bror publiserer på Facebook.

Med åpenbar sarkasme og tydelig adresse skriver broren hvor dypt krenkende familien opplevde denne situasjonen, skriver avisen The Independent:

«Det hjelper virkelig på sorgprosessen når du ser at noen åpner urnen, tar ut den indre posen for å teste menneskelige rester,» skriver han.

Kondolerer familien

Det amerikanske luftfartstilsynet TSA har svart på familiens henvendelse og er like klar som Avinor om det som skjedde:

Slikt skal aldri forekomme.

Organisasjonen sender sin dypeste kondolanse til familien, og beklager alt som skjedde på flyplassen i Denver.

TSA menet at det kan skje at innholdet i urner er kapslet inn i beholdere som ikke lar seg røntgenfotografere for å sjekke det, men da skal urnen avvises som håndbagasje.

– I respekt for avdøde skal en urne under ingen omstendigheter åpnes, selv ikke om den som har den med seg selv skulle be om det, skriver TSA.

Lik flysmart24.no på Facebook