Cruise-turister: Tar bilder inn gjennom vinduene hos folk

Seyðisfjörður er et tettsted med 800 innbyggere beliggende i regionen Austurland på Øst-Island. Foto: IGT

De lokale myndighetene på det lille turiststedet Seyðisfjörður på Island ber nå besøkende cruisepassasjerer om vise et minstemål av anstendighet når de er på besøk.

Innbyggerne har opplevd at hensynsløse turister har tatt bilder inn gjennom vinduene i hjemmene deres.

Dette er den lite sjarmerende siden ved turist-invasjonen på Island de senere årene.

Ordføreren på stedet, Aðalheiður Borgþórsdóttir, forteller til den islandske avisen Morgunblaðið at innbyggerne også opplever at turister har tatt seg inn i hagene deres. Dessuten at de også – uten å spørre om lov – fotograferer barn som leker i barnehagen, skriver avisen Stand By Nordic.

Hun legger ikke skjul på at det hersker en økende irritasjon blant fastboende over måten besøkende oppføtrer seg på.

– Dette er en liten by med mange cruisebesøkende, forteller ordføreren. Ideen om gripe fatt i situasjonen kom for et par år siden.

Da hadde Seyðisfjörður-politikerne og innbyggerne sett seg så lei på turistenes ubehøvlede opptreden at de besluttet å utarbeidet en egen guide som de ber om at cruiserederiene gir til sine passasjerer.

Nå er den klar. Der der blir de besøkende oppfordret til å tenke gjennom sin egen atferd og hva de tar bilder av når. Der blir de minnet om å ta hensyn til folks privatliv, og at det lille stedet ikke er noe alminnelig show-room.

I guiden blir besøkende også bedt om å ta søppelet med seg, og ikke etterlate det på stedet.

Seyðisfjörður er populært blant cruiseturister.

I løpet av en normal sommer er 70 skip innom stedet som har bare 800 innbyggere. Tusenvis av passasjerer er derfor innom det lille stedet som ligger på Øst-Island.

I tillegg til cruisebåter, har stedet også fergeforbindelser til Danmark. Også passasjerene på disse vil få utdelt guiden som ber dem om å vise større hensyn til det private når de går i land.

Erfaringene på det lille stedet på Øst-Island er langt fra det første negative utslaget av turist-oppsvinget som Island har hatt de senere årene.

Økt tilbud av lavpris flyruter til sagaøya har gjort at tilstrømmingen har vært enorm på kort tid. Både i hovedstaden Reykjavik og stedene rundt har man fått merke det økte turisttrykket.

Infrastrukturen har ikke alltid vært bygd ut i samme tempo. Privatfolk i en annen av de populære stedene på Island, Bogarnes utenfor Reykjavik, har opplevd at turister har gått inn i hagene deres for å gjøre sitt fornødne. Mange av de har heller ikke hatt noe sted å overnatte.

Lik flysmart24.no på Facebook