Innfører totalforbud mot bruk av hestedrosjer

Bruken av hester for å frakte folk rundt i varme og masete turiststeder, møter ny motstand. Dette bildet er fra Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Bruken av hestedrosjer i de populære turistområdene har nå fått en brå slutt i et av de mest populære reisemålene for nordmenn denne sommeren.

Antalya kommune i Tyrkia har besluttet å innføre totalforbud mot bruk av hester i turistindustrien fra 10. juni.

Forbudet omfatter det meste av det som år under betegnelsen Den tyrkiske riviera, og omfatter bl.a. storbyen Antalya.

Beslutningen er ifølge den tyrkiske avisen Yenialanya.com tatt ut fra hensynet til dyrevelferden. Flere brudd har fått den nyvalgte borgermesteren Muhittin Böcek til å sette foten ned for å bruke dyrene til å slepe rundt på turister hele dagen.

De lokale politiske myndighetene har ikke til hensikt å skyve de som jobber i denne omstridte og hardt kritiserte transportformen ut i det dype mørket. Samtlige har fått nye jobber i kommunen, mens hestene vil bli sendt i dyrehage.

I dette området har det skjedd hendelser der hester – fullstendig utmattet av mye arbeid i brennende varme – har kollapset midt i gaten på grunn av dehydrering.

Bilder av de syke og døde dyrene har raskt blitt spredt på sosiale medier. Det har skapt kraftige reaksjoner både blant fastboende og mange av de besøkende turistene. Dette har medvirket til at det fra 10. juni er det helt slutt i Alanya.

Beslutningen blir hilst med glede på norske sosiale medier i Tyrkia.

På Facebook-siden «Skandinaver i Alanya» blir beslutningen omtalt med kommentarer som «endelig», «dette var på tide» og ønske om at beslutningen følges opp også for kamelene.

I flere land i Europa er det en økende skepsis mot hestedrosjene. Både i Spania, Italia og på Malta er det stort negativt fokus på bruken av hester.

Spesielt i Spania der dette turisttilbudet er mest utbredt. Der er det både hetser og muldyr som blir brukt og som  å jobbe lange dager uten hvile, og ofte under stekende sol.

Også her har det vært publisert mange bilder på sosiale medier av døde hester i gatene. Det har ført til at mange spanjoler er sterke motstandere av denne virksomheten.

For noen uker siden kunne flysmart24.no fortelle om bruken av muldyr på den populære greske ferieøya Santorini.

Der brukes dyrene til å frakte stadig større og tyngre turister opp i høydene på øya Det har påført mange av dem store skader. Mange av muldyrene har fått store åpne sår etter å ha – flere fanger daglig – måttet bære på tunge turister de 400 høydemetrene opp til toppen.

Bilder som har blitt publisert av esler og muldyr som sliter seg oppover bakkene med sterkt overvektige turister på ryggen. Det har fått lokalmyndighetene til å sett en maks-grense på 100 kilo på gjestene.

På Malta har det også vokst frem en økende motstand mot hestedrosjer. Her har det ennå ikke blitt noen politisk reaksjon på denne virksomheten.

Blant folk som jobber i turistindustrien på øya blir situasjonen vurdert slik at det neppe vil gå mange årene før dette turist-tilbudet blir begrenset og omfattet av sterke restriksjoner.

Lik flysmart24.no på Facebook