Aksjonene i Spania i gang igjen: – Turister, forsvinn!

Turister er ikke ønsket i Granada, er det tydelige budskapet fra aksjonister på Costa del Sol. Foto: CEN

Aksjonene mot turistene som kommer til Spania, er i gang igjen denne sommeren. Det lokale politiet sør i landet etterforsker nå flere tilfeller av graffiti-angrep der budskapet er: – Turister, forsvinn!

Mens aksjonene tidligere for det meste har skjedd på Mallorca og i Barcelona, har de nå spredt seg til Costa del Sol.

De dukker nå opp i et av de mest populære områdene for norske turister, der maskerte aksjonister har malt slagord på fasader og murer for å få turistene til å snu og dra hjem.

Det har reist seg en voksende motstand mot den økende turismen flere steder i Spania. Kritikerne mener at turismen driver opp prisnivået også for de fastboende, i tillegg til at livet i lokalsamfunnene blir forandret.

Det er ukjent hvem som står bak den senere tids aksjoner, som har funnet sted i byen Granada. Det overlegent største trekkplasteret i denne byen er maurer-slottet Alhambra. Det alene trekker tusenvis av tilreisende hver dag gjennom hele sommeren.

De som har støtt på graffitien har fått budskapet fra aksjonistene i klartekst:

«Turister, forsvinn,» står det et sted. Et annet sted er veggene sprayet med budskapet «Turister. Granada er ikke et postkort,» mens det et tredje sted står «Turister – flamenco er ikke et show.»

Ifølge den britiske avisen Daily Mail tror politiet i Granada at det er en organisert bevegelse som står bak fy-skriveriene mot turistene.

Politiet sier imidlertid at de ikke har noen mistenkte så langt. Graffitiene skal ha dukket opp i løpet av de siste par ukene.

Protester mot turismen er ikke noe ukjent fenomen i landet.

I flere år har den venstreradikal bevegelsen Arran gjennomført flere drastiske aksjoner mot turistene, bl.a. med direkte angrep på turistbusser. Det er ikke kjent om aksjonene vil holde frem også i sommer.

I likhet med i Granada har de også sprayet slagord mot turistene på flere sentrale vegger i hovedstaden Palma. Også i Barcelona har det vært heftige protester mot turistene og turistindustrien.

På Mallorca har Arran slått til med anti-turistaksjoner også på strendene, og møtt ankommende passasjerer på flyplassen i Palma med bannere der de har sagt rett ut: – Turistene dreper Mallorca.

Nå kan det se ut som om de som bekjemper turismen på Mallorca kan få uventet hjelp av markedet.

Det er ventet en kraftig nedgang i antall turister til øya, fordi prisene har blitt for høye. I et desperat forsøk på å snu trenden har hotelleierne halvert overnattings-prisene i sommer. Fallet i bookinger er meget stort.

Aksjonistene mener også at invasjonen av besøkende har skapt husmangel blant lokalbefolkningen.  Huseiere foretrekker å leie ut leiligheter til turister fordi de da kan få større inntekter enn ved å leie dem ut til spanske ungdommer, hever de.

Lik flysmart24.no på Facebook