Massiv politi-innsats skal hindre terror mot turister

Tusenvis av politi settes inn for å hindre terror-aksjoner mot spanske turistmål. Foto: Policia de Palma

Myndighetene i Spania tar ingen sjanser. Denne sommeren setter man inn rundt 40 000 ekstra politifolk for å hindre terroraksjoner på de mest populære feriestedene.

Den massive politiinnsatsen skjer i den mest hektiske turistperioden fra 1. juli til 31. august. Den skal beskytte egen befolkning og de mange titalls millioner av turister som kommer til landet for å nyte sol og varme.

Politiforsterkningen skjer blant annet i Andalusia (Costa del Sol), på Kanariøyene, Galicia, Madrid, Murcia og Valencia.

Når spanjolene tidligere har økt innsatsen mot terror har spekulasjonene bl.a. gått på at selvmordsbombere skal opptre som arbeidere på stranden.

På øyene Mallorca og Ibiza, populære feriemål ikke minst blant nordmenn, skal perioden med økt polititrykk vare frem til i slutten av september.

«Operation Summer», som aksjonen blir kalt, blir iverksatt for å beskytte strender, hoteller, flyplasser og havner mot terroraksjoner, skriver avisen Daily Mail.

Den ekstra politistyrken består av 22 700 offiserer fra det nasjonale politiet, i tillegg til 22 000 mannskaper fra Guardia Civil.

Etter at flere britiske aviser har trykket saker om terrorfaren, har myndighetene på Balearene svart med at trusselen ikke er større i år enn tidligere år.

Spanske myndigheter understreker at politiinnsatsen skjer uten at det foreligger noen økt terrortrussel mot Spania eller spesifikke spanske mål.

Artikkelen fortsetter under bildet

Politiet i Spania er svært synlig også på strendene. Dette bildet er fra Andalucia. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den skjer imidlertid som følge av terrornettverket IS har varslet at den vil øke terroraksjonene i vesten etter at de har blitt nedkjempet i Irak og Syria.

Blant de områdene som skal ha blitt nevnt er Madrid, Barcelona, Benidorm og Balearene.

I forrige uke hadde en gruppe, med tilknytning i IS, satt opp en propagandapost utenfor den kjente katedralen La Sagrada Familia i Barcelona.

Spania har fra før av faregrad fire når det gjelder faren for terroraksjoner. Dette på en skala som går til fem, og denne faregraden har landet hatt siden juni 2015. Det er svært vanlig å se politi patruljere strendene i Spania. I år blir synligheten ekstra stor.

Det britiske utenriksdepartementet har advart sine innbyggere mot at det kan skje terrorangrep på spanske feriemål denne sommeren. UD har pekt på steder der det samler seg mange turister, som spesielt utsatt.

Det er ikke første sommeren spansk politi settes inn for å hindre terroraksjoner blant turister.

Så sent som i 2017 satte myndighetene inn ekstra politifolk for å beskytte noen av de samme områdene som denne sommeren.

Det skjedde etter den voldsomme terroraksjonen i Nice i Frankrike.

Mange velger å legge ferien til Spania fordi landet – i motsetning til bl.a. Tyrkia og Frankrike – ikke har vært rammet av terroraksjoner og ansees som et trygt område å feriere i.

Spanjolene har vært livredde for terroraksjoner, som vil kunne skade landes livsviktige turistindustri. Hvert år besøker i overkant av 80 millioner mennesker de mange populære spanske feriemålene langs kysten. Det er både turister fra andre deler av Europa men også en god del av landets egne innbyggere.

Lik flysmart24.no på Facebook