Sa han ville sprenge flyet i luften – stor gruppe kastet av

Alle de 18 britiske turistene ble fjernet fra flyet etter at en av dem fremsatte trusler mot flyvingen fra Israel til England. Foto: BA

Det er ingen smart idé å komme med utsagn om bomber og eksplosiver når man befinner seg om bord på et fly. Står flyet på bakken i Midtøsten er et slikt påfunn om mulig enda mer tåpelig.

Det fikk 18 unge britiske turister erfare. Gruppen av menn skulle sist søndag ta et British Airways fly tilbake fra Tel Aviv til England, og var kommet om bord i flyet som skulle ta dem hjemover.

Det er da en av britene faller for fristelsen til å svare en kabinansatt som stiller spørsmål rundt passasjerens håndbagasje.

Uttalelsen ble oppfattet slik at mannen hadde eksplosiver i bagasjen og at han ville sprenge flyet i luften.

Andre medlemmer av gruppen skal, følge avisen The Independent, ha kommet med antisemittiske uttalelser overfor andre passasjerer mens de satt inne i flyet.

Uttalelsen om å sprenge flyet i luften ble fanget opp og videreformidlet til kapteinen om bord. Han kontaktet flyselskapets hovedkontor i London og fikk beskjed om å fjerne alle de 18 passasjerene fra flyet.

Straks etterpå ankom en større gruppe israelske sikkerhetsmannskaper om bord i flyet, og tok seg av mennene. Noen av dem satt på business class, og ble antatt å være forretningsreisende.

Israel Airports Authority  kom med en uttalelse etter episoden der man bekrefter at «en av gruppens medlemmer sa han ville sprenge flyet i luften.»

Flyet måtte gjennom grundige undersøkelser for at selskapet skulle være sikker på at det ikke befant seg sprengstoff om bord. Det ble kraftig forsinket, og de 18 mennene var ikke om bord da flyet tok av mot England.

Lokale medier i Israel forteller også om episoden og siterer kapteinen om bord som fortalte de øvrige passasjerene om hva som hadde skjedd:

-I Midtøsten er det visse ting man rett og slet ikke spøker med, hadde fartøysjefen sagt.

British Airways har i etterkant bekreftet hendelsen. Selskapet sier at sikkerheten går foran alt annet. Derfor ble flyet holdt tilbake på Ben Gurion-flyplassen for grundige undersøkelser før det kunne returnere på sin rute til Heathrow.

Slike hendelser forekommer svært sjelden, og alle som er ansatt i luftfarten er opplært til straks å reagere mot passasjerer som kommer med bemerkninger som kan oppfattes som truende. Om det sies som fleip, spiller ingen rolle.

I mars i fjor ble det innført nye innsjekkings-rutiner for fly fra bl.a. Norge til USA. Her blir passasjerene blant annet spurt om de har pakket bagasjen selv og om uvedkommende har hatt tilgang til den etter at den ble pakket.

I de første ukene måtte både SAS og Norwegian nekte folk å gå om b0rd fordi de i denne prosessen hadde fleipet med bombe. I ett av tilfellene svarte en reisende at «han hadde en pakke med til Osama bin Laden» og i et annet tilfelle spurte passasjeren irritert om vi stilte ham alle disse spørsmålene «fordi vi trodde at han hadde en bombe i kofferten.»

Felles for disse passasjerene var at de aldri kom om bord i det flyet de hadde billett med.

Lik flysmart24.no på Facebook