Varmenbølgen fortsetter – de første dødsfall er meldt

Slik ser varmekartet for Europa ut de kommende dagene. Kart: Meteocentrale.com

De som oppholder seg i eller reiser til Middelhavs-kysten i disse dager, kommer til å få smake den intense hetebølgen som har plaget store deler av Europa den senere tiden.

Dette meteorologiske kartet viser med all mulig tydelighet at det langs kysten og på kontinentet kommer til å bli atskillig mer enn det vi nordmenn oppfatter som god sommertemperatur. Det er en varmebølge fra Afrika som nå slår inn over det meste av Europa og skaper de høye temperaturene.

I Spania kommer det til å bli over 40 grader flere steder de nærmeste dagene. Den spanske avisen El Pais skriver fredag morgen at en 17 år gammel ungdom og 80 år gammel mann i Córdoba og Valladolid døde etter å ha fått varmeslag. Gutten døde fredag morgen.

Ut fra de meteorologiske oversiktene ser det ut til at den intens varmen kommer til å vare til i all fall mandag, skriver El Pais.

Det spanske meteorologiske institutt, Aemet, melder om 41 grader i Madrid lørdag, og det samme i Girona på Costa Blanca.

På Solkysten vil det derimot holde seg rundt 30 grader, ganske normalt på denne tiden av året. Det er i kystbyene. Så snart man beveger seg litt inn i landet, blir det straks hetere:

I Sevilla pleier temperaturen å bli høy når varmen melder seg, og her vil det i helgen bli tett  opp mot 40 grader både lørdag og søndag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik presenteres temperaturene for Spania for fredag. Foto: Aemet

På Mallorca er det også målt temperaturer tett opp mot 40 grader de siste dagene. De nærmeste dagene vil gradestokken ifølge Aemet bevege seg over 35 grader på Balearene. Det er 5-10 grader mer enn det som er normalt for årstiden.

Den heteste perioden om sommeren pleier å komme noe senere, ifølge lokale aviser.

På nordvestkysten av øya, i byen Sollér, ble det torsdag målt hele 40,2 grader.

Ifølge El Pais vil varmebølgen toppe seg i helgen. Fredag, lørdag og søndag vil bli de varmeste dagene med temperaturer opp mot 44 grader inne i landet og på sørøst-kysten, advarer talsmann Fernando García i Aemet.

Lenger inn i Middelhavet vil temperaturen også være høy de nærmeste dagene. På øyene er temperaturen dog ikke så høy som over fastlandet. Det er på øyene turistene for det meste oppholder seg.

På de greske øyer blir det rundt 30 grader, dette gjelder bl.a. på Kreta de kommende dagene, ifølge The Weather Channel.  Dette er mer normalt for disse områdene i juni og juli.

På fastlandet, og spesielt i  hovedstaden Athen, blir det derimot en god del varmere. Der er det fredag meldt 38 grader. Så skal det bli noe lavere temperaturer noen dager før det igjen blir opp mot 40 grader fra onsdag og utover i neste uke.

På den tyrkiske riveria, utenfor byen Antalya, vil temperaturen også holde seg rundt 30-tallet gjennom helgen.

Som ellers i landene rundt Middelhavet, vil det være store lokale variasjoner.

I Side er det meldt om temperaturer på 32-33 grader gjennom helgen, og slik vil det også holde seg utover i uken. I Alanya vil det stort sett bli det samme.

Ifølge den britiske avisen The Independent kan folk som oppholder seg i Italia, Frankrike, Tyskland, Sveits og Ungarn vente seg temperaturer på rundt 35 grader de nærmeste dagene. I Frankrike har helsemyndighetene utpekt 16 områder som «rød sone», der kan varmen være forbundet med fare.

Lik flysmart24.no på Facebook