Sju døde i livsfarlig «feriesport» – nå tar politiet affære

Sju unge har mistet livet etter å ha utført balconing på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Politiet og de lokale myndighetene på Mallorca truer med skyhøye bøter i et forsøk på å få stanset en livsfarlig «feriesport» blant unge turister. De første ulykkene i år er allerede meldt.

Den hasardiøse aktiviteten – kalt balconing – forekommer en rekke steder i Spania. Den er særlig utbedt på Mallorca der ungdom fra hele Europa – Norge inkludert – samles til partyferie hver sommer.

Den mest utbredte formen handler om å kaste seg ut fra hotellenes balkonger og ned i svømmebassenget. En annen variant er å bevege seg fra balkong til balkong på utsiden av hotellbygningen.

Dødsfallene har vært mange. Sju unge mennesker døde på denne måten i fjor, så å si alle var ruspåvirket. Fire av dødsfallene skjedde i partybyen Magaluf.

Politiet har fått rett til å straffe ungdommer som driver den livsfarlige «sporten» med bøter fra 600 euro – rundt 6 000 norske kroner – på opptil 1 500 euro – rundt 15 000 norske kroner.

Spansk politi viser ingen nåde, og forsikrer at de kommer til å bøtelegge enhver som forsøker seg. Allerede i juni fikk tre unge smake politiets intensiverte bøte-aktivitet, skriver den spanske avisen Diario de Mallorca.

Politiet sier det ikke er nødvendig å ta folk på fersk gjerning etter å ha hoppet. De vil også skrive ut bøter til de som åpenbart forbereder et slikt stunt. Det nytter heller ikke å vri seg unna å betale, bøtene blir om nødvendig sendt hjem i postkassen til ungdom innen EU.

Det har ikke hindret at balconing har ført til ulykker også i år. Til nå er tre slike ulykker meldt.

Enkelte hoteller har foretatt ombygginger på balkongene for å hindre unge i å hoppe og klatre fra disse. Det ser ikke ut til å hjelpe.

Myndighetene er fortvilet over at den livsfarlige «leken» stadig pågår. Den startet blant unge briter rundt 2010 og har gjentatt seg hvert år siden. Store oppslag i britisk presse om døde og skadde ser ikke ut til å hjelpe.

– Denne virksomheten forårsaker en massiv skade på regionens image, mener reiselivsminister Ble Busquets.

Derfor har lokalmyndighetene i tillegg til trussel om høye bøter også satt i gang en egen kampanje mot å bedrive balconing. Den er rettet spesielt mot britisk og irsk ungdom, skriver avisen Majorca Daily Bulletine.

Kampanjen retter seg mot unge i alderen 15 – 29 år, og omfatter også de som reiser til naboøya Ibiza. Også den er kjent for et yrende natteliv.

Kampanjen har som budskap at om ungdommene vil returnere hjem uskadd, må de unngå sanseløs rus. Det er et faktum at de fleste døde og skadde har vært påvirket, de fleste av alkohol, men en del også av dop.

I fjor var situasjonen så ille at britisk UD la ut en egen artikkel på sine reiserådsider, der man spesielt trakk frem faren med å bedrive balconing.

I år har en av de store britiske aktørene på Mallorca, Thomas Cook (Ving i Norge) besluttet å kutte ut sine spesielle studentreiser til Magaluf. Tusener av ungdommer har benyttet akkurat dette tilbudet til kunne reise og bo billig på Mallorca for å delta i party-aktiviteten.

Lik flysmart24.no på Facebook