Gikk berserk på fly – det kostet passasjeren 1,5 mill kr

Mannen som stelte i stand bråk på Hawaiian Airlines-flyet fikk seg en skikkelig regning. Foto: Hawaiian Airlines

Domstolene i mange land slår hardt ned på flypassasjerer som opptrer truende om bord og som setter flysikkerheten i fare. Det spørs om ikke amerikansk rett nå har fastsatt et nivå som vil virke ekstremt avskrekkende på de fleste.

Den har nemlig dømt en 48 år gammel mann fra Sør-Korea til seks måneders fengsel for å ha gått berserk på et fly fra Hawaiian Airlines i februar i år.

Mannen får imidlertid ikke bare et opphold bak murene. Han er også dømt til å betale flyselskapet en erstatning på svimlende 172 000 amerikanske dollar. Det tilsvarer tett oppunder 1,5 millioner norske kroner.

Motell-eieren hadde reist fra Sør-Korea, men slapp ikke inn i USA da vedkommende kom til Hawaii. Han hadde ikke papirene sine i orden, ifølge Angel News.

Han ble derfor  værende i myndighetenes varetekt i Honolulu frem til første direkte returmulighet dukket opp.

Det var et par dager senere, og med Hawaiian Airlines til Seouls hovedflyplass Incheon.

Før han gikk om bord skal imidlertid en ansatt på flyplassens taxfree-butikk ha levert en flaske whisky til mannen. Medpassasjerer skal ha sett at han tømte Ballantine’s-flasken allerede før serveringen startet, mindre enn en time etter avgang.

Da begynte bråket. Mannen truet besetningen og plaget andre passasjerer, spesielt en gutt på 9 år som satt i nærheten. Mannen ignorerte morens bønn om å la gutten være i fred.

Da en av de kabinansatte forsøkte å snakke mannen til ro, reagerte han imidlertid med sinne og skrek på koreansk at «han skulle komme og ta henne.» Da skal han ha klatret opp på en av seteryggene og ropt at han var en kriminell og kunne stelle i stand mye bråk.

Militært personell, som befant seg om bord, forsøke å få mannen til å roe seg ned. De klarte å plassere mannen tilbake i setet og feste ham der. Det fant han seg ikke i, og forsøkte med alle krefter å komme seg løs.

Da kapteinen fikk beskjed om at det ikke var mulig å bringe passasjeren til ro, besluttet fartøysjefen å returnere til Honolulu.

Flyet hadde da vært i luften i fire timer, og var så å si halvveis. Da flyet landet på Hawaii igjen ble mannen straks pågrepet av tjenestemenn fra FBI.

Det endte med at han måtte betale flyselskapets kostand på 172 000 dollar, som var selskapets utgifter til den avbrutte, lange flyturen. En helt ny flyavgang måtte settes opp.

Mannen hevdet at han ikke husket noe av det som skjedde. En video, som ble vist i retten og som var et opptak av det som hendte om bord på flyet, hjalp ikke. Han ba imidlertid om unnskyldning og lovte å betale erstatningen.

Det er svimlende dimensjoner over saken. Erstatningskravet mannen ble dømt til, er nesen 10 ganger så høy som det hittil høyeste erstatningskravet i Skandinavia.

Her ble en svenske i fjor krevd 170 000 kroner i erstatning for å ha røykt på toalettet på et SAS-fly fra Stockholm til Malaga. Flyet måtte gå ned i Købehavn og ble forsinket over natten på grunn av hendelsen.

Det alvorlige med situasjonen var ikke bare at mannen hadde røykt på toalettet, men at vedkommende hadde kastet sigarettsneipen i papirkurven på do.

Derfor måtte flyet gjennom en grundig undersøkelse før det fikk ta av igjen.

Lik flysmart24.no på Facebook