Flykaptein fikk ikke sjampis – da ble kollega degradert

Kapteinen på Korean Air-flyet ville ha servert alkohol mens han var på jobb i cockpit. Foto: Korean Air

En kaptein i selskapet Korean Air ville drikke sjampagne mens han var på jobb i cockpit. Det nektet kabinsjefen å etterkomme. Konflikten endte med at selskapet tok kapteinen i forsvar, mens den som varslet ble degradert.

Hendelsen skjedde på et fly fra Korean fra hjemmebasen Incheon Airport i Seoul til Amsterdam, og fant sted den 30. desember i fjor.

Saken er først blitt kjent i internasjonale medier de senere dagene.

Opptredenen til fartøysjefen skjedde underveis i flyvningen da kapteinen kom ut i det området der kabinbesetningen forbereder serveringen. Kapteinen er den absolutte og suverene sjefen om bord.

Da han passerer en serveringsvogn, griper han etter et glass sjampagne, som er forberedt til å servere til passasjerene som velkomstdrink.

Det er kabinsjefen som står nærmest, og gjør kapteinen oppmerksom på at det har han ikke anledning til å gjøre.

– Du kan ikke drikke alkohol på jobb, sier kabinsjefen ifølge avisen Korean Times. Det er strenge avholds-krav til flymannskap. De er pliktig avhold i minst åtte timer før jobb. Å nyte alkohol på jobb er totalforbudt.

Noe senere, da flyvingen var kommet havveis, er kapteinen imidlertid frempå igjen.

Nå ber han en annen kabinansatt om å hente ham et glass vin.

Igjen får kapteinen avslag, og den kabinansatte informerer sin sjef om hva kapteinen har bedt ham om.

Kabinsjefen tar saken opp med kapteinens kollega fremme i cockpit, styrmannen samt de andre i kabinen. De blir enige om å ikke ta opp temaet igjen før etter landing, fordi de ikke vil skape ytterligere forstyrrelser om bord.

Co-piloten forteller likevel kapteinen om saken. Straks etter landing skriver kabinsjefen en rapport til selskapet om saken.

Det er da det oppsiktsvekkende skjer: Selskapet tar kapteinens parti. Han får bare en tilsnakkelse, mens kabinsjefen blir degradert. Dette fordi selskapet mener at kabinsjefens opptreden skapte konflikt i flyet.

Selskapet mener det har opptrådt rettferdig i denne saken:  – Kapteinens opptreden skapte ikke et reelt problem, mente Korean.

Selskapet mener at kabinsjefen, derimot, hadde brukt fornærmende uttrykk overfor kapteinen og styrmannen. Han fungerte heller ikke godt nok som teamleder, mener selskapet. Nå blir saken etterforsket av Transportdepartementet i Sør-Korea.

Lik flysmart24.no på Facebook