Gikk berserk på fly – må betale 900 000 kr i erstatning

Kvinnen gikk amok om bord på Jet2-flyet. Nå må hun ut med gigant-erstatning. Foto: Jet2

Et britisk flyselskap har satt fram et krav overfor en av sine passasjerer som er årets suverene toppnotering i Europa:

Hun skal betale 907 000 kroner for å ha stelt i stand bråk om bord på et av selskapets fly.

Kravet kommer fra lavprisselskapet Jet2, et velkjent britisk selskap med stor satsing på ferie- og fritidsmarkedet.

Ikke nok med det – den aktuelle passasjeren er i tillegg svartelistet på livstid hos selskapet.

Kvinnen laget bråk om bord på flyvning fra Stansted-flyplassen nord for London med destinasjon Dalaman i Tyrkia. Det startet ikke lenge etter avgang den 22. juni, bare 25 minutter ut i flyturen.

Etter å ha slått seg vrang om bord, truet med å drepe alle, forsøkt å åpne flydøren og å bryte seg inn i cockpit, måtte kapteinen ta beslutningen om å snu.

Situasjonen om bord ble ansett så uavklart at flyet ble eskortert tilbake til London av to jagere fra Royal Air Force (RAF), skriver avisen The Independent.

Kvinnen skal ha opptrådt meget aggressivt, og bl.a. slengt den ene kabinansatte i veggen. Hun sparket og skrek, og ville åpne flydøren.

Hun var så rabiat at det måtte flere personer til for å klare å få kontroll over henne. Selskapet omtalte hennes oppførsel som  «ekstrem».

Som om ikke det var nok. For å komme flyet raskest mulig til unnsetning hadde de to Typhoon fighter jets en hastighet som gjorde at det skapte sjokkbølger som hørtes ut som eksplosjoner. Det rant inn med telefoner fra publikum til politiet i områder.

Hun ble arrestert straks flyet landet på Stansted, og selskapet krever nå dekket alle utgifter det hadde med å avbryte og utsette flyvningen til Tyrkia.

At det britiske flyselskapet reagerer med et knallhardt økonomisk krav på 85 000 britiske pund er slett ikke tilfeldig.

Bråk på fly, som regel forårsaket av rusede personer, har blitt et voksende problem i luftfarten. Også Norges flyselskap har sett et økende antall slike tilfeller de senere årene.

Europas flyselskap rykket tidligere i sommer ut og advarte mot å lage bråk på fly. De har lansert en kampanje mot det som ansees som en trussel mot den generelle sikkerheten.

Der skal de anskueliggjøre for potensielle bråkmakere hva de risikerer økonomisk hvis de fristes til å bli en del av statistikken. Her opererer man med en mulig erstatningssum på 900 000 norske kroner.

Selskapets sjef, Steve Heapy, sier i en kommentar til kravet at kvinnens oppførsel er noe av det verste selskapet noen gang har vært utsatt for.

– Hun må nå ta konsekvensene av sine handlinger, og vi vil ha dekket de kostandene som dette har påført oss. Som en familievennlig flyselskap har vi nulltoleranse overfor denne type forstyrrende oppførsel. Vi håper at dette er en klar advarsel til alle som tror de kan oppføre seg på en slik måte, sier Heapy.

Jet2 har ingen ruter i Norge, men er et velkjent selskap ute i Europa – ikke minst på de populære feriemålene langs Middelhavskysten.

Lik flysmart24.no på Facebook