Den hete greske sommeren slo ikke til

Turistene har ikke omfavnet den greske øyferien i like stort omfang som mange hadde spådd. Foto: Apollo

I år har turistindustrien i hele Nord-Europa vært samstemmige: Etterspørselen etter reiser til den store  feriemagneten Spania har sviktet. Da trodde alle at turistene i stedet skulle strømme inn over de greske øyer.

Det har ikke skjedd.

Ferske tall som turistmyndighetene i Hellas har nå offentliggjort forteller om en svikt i antall turister denne sommeren på 1,5 prosent i forhold til samme periode i fjor. I Spania er svikten omtrent på samme nivå.

Etter fem år med sammenhengende vekst, har økningen på de greske øyene stanset.

Kreta er selve maskinen i øyturismen, og til flyplassen i Chania har det så langt kommet 5,6 prosent færre turister hittil i år. For den andre store flyplassen på øya, Heraklion, er tallet minus 7,2 prosent, skriver avisen Ekathimirimi.com.

Hos turistorganisajonen Greek Tourism Confiderations mener man at det er flere årsaker til at antall besøkende går ned i sommer:

De økonomiske forholdene i de landene som tradisjonelt sender flest turister til Hellas. Dessuten har Tyrkia og nordafrikanske destinasjoner blitt en tøff konkurrent. Dessuten har den varme sommeren over Nord-Europa i fjor har svekket interessen for å reise utenlands.

Det er interessen for Hellas i de store europeiske markedene som gjør størst utslag. Fra Tyskland har nedgangen vært på 7 prosent, mens man derimot har opplevd en økning på 5 prosent fra Frankrike og 1 prosent fra Storbritannia.

Fra Norge er bildet av interessen for å reise til Hellas denne sommeren noe delt.

Hos Apollo Reiser, som satser spesielt på ferieturer til Hellas, sier presseansvarlig Beatriz Rivera, at appetitten på en gresk øyferie fortsatt er stor:

– Vi merker ikke samme tendens. Hos oss er fortsatt Hellas størst og har en liten økning på 2 prosent i forhold til fjoråret, sier hun til flysmart24.no. Hos Apollo er turer til Hellas, Kroatia og Bulgaria de mest etterspurte.

Hos TUI (tidligere Star Tour) er situasjonen imidlertid annerledes, forteller informasjonssjef Nora Aspengren:

– Vi ser en liten nedgang i salget til Hellas, men om dette er en større trend er vanskelig å si. Vi har sett at nedgangen i etterspørsel etter Spania er større og denne trenden ser vi i hele Europa, sier hun.

Hos TUI ser man at reisemønsteret endrer seg:

-Flere trekker mot Tyrkia i sommer, her har vi sett en jevn vekst hele året. Nå som mange bestiller ferien så tett opp mot avreise så blir pris viktigere enn tidligere, og rimelige destinasjoner som Bulgaria, Kroatia og Tyrkia har hatt en oppsving, sier Aspengren.

Lik flysmart24.no på Facebook