Mayday fra flyet: Minutter fra å gå tomt for drivstoff

Flyet fra Vistara Airlines hadde bare et par hundre kilo drivstoff igjen da det landet. Foto: By Venkat Mangudi

Et fly fra det indiske selskapet var bare fem-seks minutter fra å gå tom for drivstoff etter en tur mellom Mumbai og Dehli. Pilotenes håndtering av den dramatiske situasjonen blir i etterkant sterkt kritisert.

Pilotene holdt flyet fra selskapet Vistara så lenge i luften at de etter hvert måtte slå Mayday-alarm, og flyet fikk prioritert landing. Da flyet sto trygt på bakken ble drivstoff-reservene undersøkt.

Da gikk alarmen til sikkerhets-myndighetene.

Det viset seg at det bare var 200 kg drivstoff igjen i tankene. Ifølge avisen The Times of India er dette nok til bare fem-seks minutters flyving. Begge pilotene er satt på bakken etter episoden.

Dramaet endte godt, men en senior-kollega av pilotene sa til avisen etterpå at «det var et mirakel at de klarte å lande.»

Flyturen fra Mumbai med 153 passasjerer den 15. juni hadde gått greit inntil flyet plutselig kom ut for uvær. Det ble besluttet å omdirigere Airbus A320neo-flyet fra Dehli til byen Lucknow – rundt 420 km unna.

Da de kom dit ble sikten så dårlig at pilotene ikke tok sjansen på å  lande, og besluttet derfor å endre kurs nok en gang.

De fløy mot Prayagraj – 30 minutter unna. En kollega av pilotene karakteriserte denne manøveren som «skandaløs,» og mente flygerne burde ha satset alt på å lande i Lucknow.

Men igjen snudde de, og returnerte til Lucknow etter bare sju minutter.

Det var på dette tidspunktet tankene holdt på å tømmes for drivstoff, og flyverne hadde allerede gått løs på reserve-beholdningen.

Flyet hadde da vært i luften i fire timer inkludert en times venting over Dehli.

Drivstoff-beholdningen så liten at flyverne så seg nødt til å slå drivstoff-alarm. Sikten gjorde et mulig å gå ned i Lucknow.

«Mayday»-signalet gjorde at de fikk lande straks. Det var i absolutt siste liten, viste det seg. Tankene var nesten tomme. Hadde ikke flyet fått prioritert landing, ville det rett og slett ha gått tomt for drivstoff.

Begge pilotene har blitt satt på bakken mens luftfartsmyndighetene i India undersøker saken.

Flyselskapet har bekreftet hendelsen, og skylder på det dårige været som årsak til at det oppsto drivstoff-mangel.

De sier til den britiske avisen The Independent at sikkerheten til passasjerene alltid kommer først.

Vistara er et innenriksselskap med hovedbase for flyene på Indira Gandhi-flyplassen i hovdstaden Dehli.

Det er et relativt nytt selskap, etablert i 2015 som et samarbeid mellom et holdnings-selskapet Tata Sons og det verdenskjente flyselskapet Singapore Airlines. I høst starter selskapet ruter fra India til nettopp Singapore.

I juni i år opererte selskapet 24 ruter med 1 200 flyvinger i uken, og har en flåte bestående av Airbus A320- og Boeing 737-800-fly.

Lik flysmart24.no på Facebook