Disse feriemålene kan bli Costa del røykfrie strender

Stranden i Fuengirola er blant de områdene på Costa del Sol som kan bli gjort røykfrie. Dette bildet er tatt i Fuengirola. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere kommuner på et av nordmenns foretrukne ferieområder, Solkysten i Spania, ønsker nå at strendene skal bli røykfrie. Selv i Spanias berømte luksus jet set-område er man positiv til forslag om å stumpe strand-røyken for godt.

Dermed ser det ut til at Costa del Sol kan følge etter områder som Mallorca og Gran Canaria og forby røyking på mange av strendene.

Costa del Sol blir i stedet Costa del røykfrie strender, for det er store områder det er snakk om å innføre røykeforbud i.

Det er helsemyndighetene i Andalucia-regionen som nå har tatt initiativ til å følge etter andre områder som allerede har røykfrie strender.

Det er helseårsaker til at et forbud nå blir foreslått, man ønsker ikke at folk som ikke røyker skal bli utsatt for passiv røyking, skriver den spanske avisen La Vanguardia.

Dessuten ønsker de populære strandbyene ikke at det skal flyte av sneiper i sanden der barn skal leke. Stumpene er også farlige for dyr.

Det betyr at populære turistområder som bl.a. Marbella, Estepona, Fuengirola, Malaga og Torremolinos kan bli de neste som innfører forbud.

Regionmyndighetene vil gjøre det opp til hver enkelt kommune om de vil følge rådet, og om hele strandområder eller kun deler av strendene skal være røykfrie.

I motsetning til andre steder vil man heller ikke legge opp til at de som bryter et røykeforbud, skal bøtelegges. Det gjørs til gangs andre steder. Det fins eksempler på at det det kan vanke bøter opp mot 3 000 euro – rundt 30 000 norske kroner – for å bryte røykeforbudet på enkelte strender.

Også på Mallorca pågår det nå en prosess for å gjøre flere strender røykfrie.

Så langt gjelder dette tre strender. Blant annet på det absolutte mest populære stedet for norske barnefamilier – Alcudia. Det ligger på nordkysten av øya. Forbudet omfatter stranden Sant Joan i Alcudia, Cala Estancia i Palma og Cala Anguila i Menacor.

En aksjon som nylig ble utført på en annen strand, på Playa de Muro. Den ligger ikke langt fra Alcudia, resulterte i et lite berg av sigarettsneiper etter bare en times leting. Nå blir det flere slike aksjoner.

Også på Mallorca er det den enkelte kommune som tar avgjørelsen om det er hele eller deler av strendene som skal gjøres røykfrie, men politikere har allerede sagt at de vil følge rådet fra øyas helsemyndigheter.

De som drar til et annet av de populære spanske reisemålene, Gran Canaria, har for lengst måtte forholde seg til et det har vært røykeforbud på en rekke strender. Puerto Mogàn, på vestsiden av øya, var en av de første strendene i Spania som innførte røykeforbud. Siden har flere kommet etter.

Den norsk-språklige nettavisen Canariajournalen.no har laget en komplett oversikt over alle røykfrie strender i Spania. De er ikke få, viser denne oversikten. 

Andre viktige reisemål for norske turister, som flere steder i Thailand, Italia, Australia og USA, er det innført liknende forbud.

Lik flysmart24.no på Facebook