Dette skjuler seg under solsengene i Syden

Mange sigarettstumper under solsengene i Syden. Foto: Ving

Da frivillige gikk i gang med å samle opp sigaretter som var kastet på stranden på Mallorca, kunne de etter bare en time legge frem denne dokumentasjonen:

En diger haug med sneiper som gjester har tråkket i og som små barn og dyr har kunnet putte i munnen. -Skammens berg, mener lokalbefolkningen.

Dette skjedde på stranden Playa de Muro, på nordsiden på Mallorca. Stranden ligger ikke langt unna Alcudia, det i særklasse mest populære feriemålet på øya for norske barnefamilier.

LES OGSÅ: Gikk berserk på fly – må betale 900 000 kr i erstatning

I hele Spania er det nå en rekke populære turistområder som allerede har forbudt røyking på strendene. Andre områder igjen jobber med prosjekter som de håper skal føre til fremtidig forbud.

Dette gjelder ikke bare på Mallorca, men også flere steder på Costa del Sol og på Kanariøyene.

Spania har i mange år vært ansett som et fristed for røykere, med få forbud. Men landet har for lengst fått sin røykelov. Nå går man også løs også på uteområdene, der besøkende og fastboende ferdes.

Tiltakene har gitt resultater.

På Muro-stranden på Mallorca har de lokale myndighetene og befolkningen gått sammen. De vil avsløre hvilken forurensnings- og helsefare det ligger i at turister og fastboende kaster fra seg sigarettene i sanden:

– Vi har erklært krig mot sigarettsneipene på strendene, sier de til den spanske avisen Diario de Mallora. Nå er det satt av fire millioner kroner til opprydding av den 5 km lange og populære stranden.

For å inspirere så mange som mulig til å delta, arrangeres det hver måned en dag hvor alle som vil kan kaste seg inn i oppsamling av sigarettsneiper.

Da er det om å gjøre å samle så mange sneiper som mulig. De blir så levert inn hos de lokale myndighetene. Som en premie blir alle som deltar invitert på lunsj etterpå.

Oppsamlingen har imidlertid en dypt alvorlig bakgrunn:

Man ønsker å vise hvor stort problem røyking på stredene er. De vil vise hvilke avfallsmengder som fins i den stranden der turister og lokalbefolkningen skal kose seg.

Avisen påpeker at det er i enden av sigarettene at de skadelige komponentene i sigarettene befinner seg.

Den lokale miljøenheten SEO/BirdLife  opplyser at sigarettsneiper inneholder stoffer som, når de kommer i berøring med vann, kan forgifte bløtdyr, fisk, krypdyr og fugler.

Spanske myndigheter har satt i gang den samme prosessen mot røyking ute som mange andre land har gjort, og som har ført til røykeforbud på strender i USA, Thailand, Italia og Australia.

Den spanske tv-stasjonen Antena3 har laget en komplett liste over strender i Spania som har innført røykeforbud, og den listen finner du her.

Det vil man blant annet se at det er røykeforbud på en av Spanias aller flotteste og mest berømte strender, Playa de Las Canteras i Las Palmas på Gran Canaria.

Også en rekke strender på ferieøyene Mallorca, Ibizia og de andre Kanariøyene er røykfrie.

Lik flysmart24.no på Facebook