Begge pilotene tatt med promille før avgang til USA

Begge pilotene, som skulle føre United Airlines-flyet til New York, ble arrestert - mistenkt for å være beruset. Foto: United Airlines

Fra tid til annen blir piloter tatt med promille før en flyvning. Derimot er det sjelden at begge pilotene – på samme fly – blir tatt for slike forhold.

Akkurat dette skjedde på flyplassen i Glasgow sist torsdag. De to pilotene, som skulle føre et United Airlines-fly til New York, ble arrestert på flyplassen før de skulle ta av mot USA.

De ble begge bedt om å ta utåndingstest. Den viste seg å være positiv for begge pilotenes vedkommende, skriver den britiske avisen The Independent. De ble begge straks tatt hånd om av politiet.

Den transatlantiske avgangen, som skulle gå klokken 09 lokal tid, ble kansellert.

Politiet i Skottland har bekreftet hendelsen. Flyplassen har etterpå skrevet i en melding at avgangen UA162 ble kansellert fordi politiet hadde aksjonert før avgang.

United Airlines på sin side har også måttet omtale hendelsen. Derfra heter det bare at avgangen ble avlyst «på grunn av tilgjengelighet på mannskap.»

Overfor avisen The Sun har imidlertid United også gjort det klart at begge piloten er tatt ut av tjeneste, og at de vil samarbeide med de lokale myndighetene i etterforskningen.

Pilotene risikerer to år i fengsel hvis de blir funnet skyldig i det de nå blir anklaget for.

Det er svært strenge regler for alkoholbruk for flyvende mannskaper. Det er et absolutt krav om avhold i minst åtte timer før de skal på jobb på fly, og dette gjelder både piloter og kabinansatte.

Ikke desto mindre ble to piloter, også da fra United Airlines, arrestert på Glasgow-flyplassen, mistenkt for å ville føre flyet til USA i ruspåvirket tilstand.

Dette skjedde tilbake i 2016. Kapteinen ble senere dømt til 15 måneders fengsel, mens styrmannen fikk 10 måneder bak murene.

Det er bare noen måneder siden et annet amerikansk flyselskap, American Airlines, var involvert i en liknende episode på flyplassen i Manchester.

Da ble den ene piloten arrestert bare minutter før besetningen skulle legge ut på den lange flyvningen. Også denne piloten testet positivt på alko-testen.

Som om ikke det var nok.

I slutten av januar ble en pilot i Delta Air Lines arrestert av politiet i Amsterdam, mistenkt for å ville fly med ulovlig høy promille.

Den gang forsøkte selskapet å kamuflere kanselleringen av flyet til New York som «teknisk feil», men det kom snart frem at den egentlige årsaken var et flyet ikke kunne lette fordi en av pilotene var tatt i promillekontroll og satt arrestert på flyplassen.

Her hjemme skjedde dette da en SAS-pilot ble tatt i promillekontroll på Stavanger lufthavn Sola 11. juni i år.

Lik flysmart24.no på Facebook