Mallorca: Ødelegger leiebiler i protest mot turismen

Aksjonistene mot turismen på Mallorca valgte seg denne gangen leiebiler som objekter. De kuser ruter og maler slagord på dem. Foto: Twitter/Arran

Aksjonene mot turismen på Mallorca har ikke tatt sommerferie, og er i full gang igjen. Nå går de løs på og ødelegger turistenes leiebiler i protest mot alle besøkende som har kommet til øya for å slappe av og kose seg. Et ukjent antall biler ble ødelagt i den siste aksjonen forleden.

Reaksjonene er kraftige: – Terrorister, blir de kalt.

Kampanjen mot turismen på Europas viktigste ferieøy om sommeren, har dermed blusset opp igjen etter noen måneders pause.

I vår var det sprayet anti-turist slagord på vegger i hovedstaden Palma: – Turister, reis hjem. Denne gangen er det leiebilene turistene bruker, som har blitt målet for vandalismen.

I ly av mørket og kamuflert i hvite drakter og med tildekkede ansikter gikk de forleden løs på leiebiler med sprayflasker. De limte plakater på bilsidene og sprayet slagord på bilene.

Den viser videre aksjonister som knuste ruter og punkterte dekk. Alt dette mens musikken til Mungo Jerry, «In the summetime», durte i bakgrunnen.

Denne gangen har de dessuten gått til det skritt å legge en video ut på Twitter. Her viser de hærverket i den foreløpig siste aksjonen. Videoen ble publisert mandag.

Her får de også kraftige reaksjoner. – Terrorister, skriver noen. Andre minner om hvilke utgifter de påfører uskyldige mennesker. Noen andre igjen, forsvarer aksjonen. – Jeg gråter ikke over dette.

De har også etterlatt en hilsen til turistene etter denne hendelsen. Der minner de om hvilken forurensning 100 000 leiebiler på øya representerer. De mener at utviklingen er uholdbar skriver og at ungdommen vil gå til offensiv mot denne virksomheten.

Denne siste aksjonen var det den venstreradikale organisasjonen Arran som stod bak.

Aksjonene mot leiebilene foregikk ifølge avisen Majorca Daily Bulletin på ulike deler av Mallorca, men at de fleste angrepene på bilene skjedde i de sentrale deler av Palma.

Protestene mot turismen på øya har vært synlig spesielt de par-tre siste årene. Som regel er det Arran som har stått bak aksjonene som noen ganger  har vært fysisk rettet mot turistene.

For to år siden gikk en gruppe til fysisk angrep på en turistbuss og gjennomførte protestaksjoner på havna i byen. De lovte at de skulle komme tilbake med nye aksjoner i senere, og det løftet har det vist seg at de holdt.

I fjor sommer ble turister som kom til flyplassen i Palma møtt av protesterende øyboere som vil stanse masseturismen til øya.

– Turismen dreper Mallorca, hevdet de. Ungdommene bar på paroler og plakater som fortalte strømmen av besøkende at de er i ferd med å kvele øysamfunnet.

Det har vokst frem en betydelig lokal motstand mot den tunge satsingen på å øke turismen til Mallorca, og en rekke andre populære reisemål langs den spanske Middelhavskysten.

Også i Katalonia, og spesielt i Barcelona, er motstanden tydelig. Aksjonistene i Barcelona har protestert mot  at invasjonen av besøkende har skapt husmangel blant lokalbefolkningen, og skapt turist-ghettoer i mange områder der det før var et pulserende byliv.

Lik flysmart24.no på Facebook