Streik truer: – Søppelberg vil gi lukt over hele Mallorca

Mallorca vil stinke av søppel, advarer renovasjons-arbeiderne på øya. De har vedtatt streik. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For de som reiser til Mallorca på ferie denne måneden må forberede seg på at ferieoppholdet kan bli ødelagt av en intens søppelstank.

– Stanken vil ramme hele øya, sier ferieøyas renovasjons-arbeidere som har vedtatt streik.

De ber turistene på Mallorca om å forberede seg på at det kommer til å danne seg berg av søppel også utenfor hotellene der de bor.

Heller ikke gatene kommer til å bli ryddet.

Det er de som jobber med å samle inn søppel og jobber med renovasjonen på den populære ferieøya som varsler streik. Den kan inntre fra 22. august.

Den sentrale avisen på øya, spanske Dario de Mallorca, legger ikke skjul på at en konflikt vil få merkbare følger for turismen. Lukten kan bli plagsom:

– Den vil pågå i høysesongen og på en tid da temperaturene er svært høye, skriver den.

De ansatte er lei av å være underbetalt, og har forsikret at det ikke vil bli hentet et gram søppel hvis de ikke får økt lønn.

Lederen for de som truer med streik, Miguel Pardo, sier ifølge den spanske avisen at de ikke ønsker å ramme turistene. Han understreker imidlertid at det ikke kommer til å bli noen unntak:

Verken private husholdninger eller hotellenes avfall kommer til å bli hentet, og det vil ifølge de ansatte raskt føre til en sterk stank i den brennhete spanske sommeren.

En streik vil dog ikke gjelde hovedstaden Palma, og komunene Calvià og Puigpunyent. Disse har kommunale renovasjonsordninger, i motsetning til resten av øya.

Pardo sier at det ennå er tid til å unngå en streik som kan vare i lang tid, men da må snittlønnen på 1 000 euro i måneden – rundt 10 000 norske kroner – økes. Grunnlønnen skal være nede i 625 euro i måneden.

– Vi håper i det lengste at de lokale myndighetene er interessert i å komme frem til en ny avtale, sier Pardo til den spanske avisen.

Det er ikke bare de 3 000 renovasjonsansatte som truer med å legge ned arbeidet på Balearene.

Også de som rydder hotellrommene på Ibliza har truet med streik, den er varslet fra 24. august. De er 8 000 i tallet, som jobber på det de selv karakteriserer som slavekontrakter.

De mulige streikene kan ikke komme på et mer ubeleilig tidspunkt for Mallorca.

Europas i særklasse mest populære enkeltreisemål sommertid, har merket en viss nedgang i besøket. Dette skyldes høye priser og økt konkurranse fra billigere feriemål som Tyrkia og til dels også Hellas.

Lik flysmart24.no på Facebook