Forbyr turistkjøring i varmen – truer med kjempebøter

Bruk av hester i turist-industrien blir stadig mer omstridt. Noen steder er det rett og slett forbudt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kort tid etter at det mest populære turistområdet i Tyrkia la ned totalforbud mot å bruke hester som drosjer for turister, kommer et nytt land med hestedrosje-forbud. Den som bryter den nye loven kan få 650 000 kroner i bot.

Det er Malta som følger etter Tyrkia. Landets myndigheter krever nå at hestene ikke skal brukes på varme dager, og uansett bare få dager i uken.

Den nye loven trådte i kraft sist fredag.

De raskest voksende turistområdet i Europa etter Tyrkia har merket trykket mot denne omstridte virksomheten. De har opplevd tilfeller der dyrene har blitt kjørt så hardt under stekende sol, at de rett og slett har kollapset.

Bildene fra slike hendelser går viralt, og vekker avsky over hele verden.

Myndighetene på Malta legger ikke bare ned forbud mot bruk av dyrene i den varme perioden i juli og august mellom 13 og 16 på dagene. De hesteeierne som blir tatt for å bryte dette forbudet risikerer bøter opp mot 65 000 euro, eller 650 000 norske kroner.

Bestemmelsen på Malta innebærer en rekke reguleringer i tillegg til forbudstimene:

Hestene skal ikke være i jobb i mer enn tre dager i uken. De skal trekke maksimalt fire personer og en kjøretur kan ikke være lenger enn 45 minutter. I tillegg må hestene settes i skyggen og være sikret vann hele tiden.

– Hestene er heretter betraktet som dyr med egne rettigheter og ikke som del av et kjøretøy, sier parlamentarisk sekretær for dyrevelferd, Clint Camilleri.

Malta følger etter turistområdet i det sørlige Tyrkia. Der innførte man nylig innførte forbud mot hestekjøring med turister. Her er det ikke innført bare et begrenset forbud, men et totalforbud som gjelder hele året.

Det har ført til full stans i denne virksomheten i Antalya. De arbeidsledige hesteførerne har fått jobb i kommunene sine. Hestene har blitt overført til dyrehager.

I dette området har det skjedd hendelser der hester – fullstendig utmattet av mye arbeid i brennende varme – har kollapset midt i gaten på grunn av dehydrering. Forbudet har blitt tatt imot med glede av både fastboende og turister.

LES OGSÅ: Mallorca: Ødelegger leiebiler i protest mot turismen

Også i Spania er det en økende motstand mot hestedrosjene. På Mallorca har det vært stort fokus på denne delen av turistindustrien, og flere steder blir det innført forbud mot å bruke hestene når varmen blir for intens.

Det er også her et krav om at hestene skal ha beskyttelse for solen, og tilstrekkelig med vann.

For å understreke alvoret i saken har politiet sørget for å spre bilder der politifolk undersøker og fotograferer hester og eiere som befinner seg i arbeid i turistområdene når det er varmt.

Lik flysmart24.no på Facebook