Streikevarsler i kø hos Ryanair – nordmenn kan bli rammet

Ryanair trues av en rekke nye streiker i ukene fremover. Foto: Ryanair

De som skal ut og fly med Ryanair i den nærmeste fremtid bør sjekke kalenderen ekstra nøye. Varslene som streik fra piloter og kabinansatte står nærmest i kø i den nærmeste måneden.

Norske passajerer kan også bli rammet. Her forteller flysmart24.no hvilke datoer som er streike-aktuelle i selskapet.

For over et år siden ga selskapet etter og aksepterte å forhandle med fagforeningene om tariffavtaler. Det hindret mange konflikter den gang.

Nå ulmer det kraftig igjen hos de ansatte i Europas største flyselskap, både over lønn og arbeidsvilkår.

Den første streiken som kan ramme selskapet er fra pilotene i Ryanairs hjemmemarked, Irland. Her har pilotene varslet streik den 22. og 23. august. Her er det lønnskampen som gjelder.

Pilotene mener at Ryanair tjener så godt nå – det hadde 8 milliarder kroner i overskudd siste regnskapsår – at de vil ha sin del av denne kaken. De sier at det bare et økonomisk utspill fra Ryanair som kan hindre streik.

Ryanair har, i et forsøk på å få en streik utsatt, vurdert å ta konflikten til retten, skriver Irish Times.

Dette streikevarslet er en del av en større konfliktsituasjon som kan bryte ut 2., 3., og 4. september. Da har alle Ryanair-pilotene i Storbritannia varslet at de vil gå til streik.

Selv om begge parter sier de vil gjøre hva de kan for å unngå streik, er det klart at en konflikt vil ramme titusener av reisende i flere land. Pilotene i Storbritannia operer ruter til en rekke land, blant dem til Norge.

– Vi har gjort alt som står i vår makt for å unngå streik, sier Ryanair-direktør Eddie Wilson etter møter med pilotene.

Som om ikke dette er nok, truer de spanske kabinansatte i selskapet med en 10 dagers streik. Datoene er fra den 1. og 2. september og omfatter også datoene 6., 8., 13., 15., 20., 22., 27. og 28. september.

Bakgrunnen er at Ryanair nå vurderer å legge ned tre av sine 13 baser i Spania.

De har i dag fly og mannskap basert på Gran Canaria, Tenerife samt Girona ved Barcelona. Disse vil selskapet avvikle.

I så fall risikerer 300 ansatte å miste jobbene sine.

Også de spanske pilotene truer med streik.  En streik vil imidlertid omfatte organiserte piloter på alle basene i Spania, og vil få vidtrekkende konsekvenser for passasjerer som har kjøpt billetter med selskapet.

– Vi har ikke mistet troen på at en konflikt kan unngås, sier fagforeningslederen for de spanske ansatte, Jairo Goonzalo, til avisen El Pais.

De spanske Ryanair-basene dekker reisemål over absolutt hele Europa, inkludert Norge.

Ryanair sier at selv om de aktuelle basene blir nedlagt, vil rutene derfra opprettholdes med piloter og fly fra andre baser.

Den norske flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair sier til flysmart24.no at streikeaksjoner i selskapet kan komme til å ramme norske reisende:

– Historisk har Ryanair hatt få streiker og effekten streikene har hatt på trafikken har vært meget begrenset. Det tror jeg vi vil se også denne gang. En av årsakene er at fagforeningene som skal streike bare representerer en begrenset andel av pilotene. Men, jeg avskriver ikke at det kan bli forstyrrelser i trafikken som kan påvirke nordmenn og det norske markedet, sier han.

Lik flysmart24.no på Facebook