Flysjef gjorde narr av BA-ansattes utseende – skapte raseri

De kabinansatte i BA har fått mye støtte etter angrepet fra en kabinsjef-direktør i det konkurrerende polske flyselskapet LOT. Illustrasjonsfoto: BA

Da den kvinnelige sjefen for de kabinansatte i det polske flyselskapet LOT reiste med konkurrenten British Airways opplevde hun de kabinansatte i BA som lurvete kledd og med et lite attraktivt utseende.

Hun tok også bilder av de som jobbet der, uten å spørre dem om lov. Deretter havnet bilde og en svært nedsettende omtale av dem på Facebook. Det skapte raseri blant kabinansatte.

Til slutt kostet denne oppførselen henne jobben.

Den oppsiktsvekkende historien om direktøren for de kabinansatte i LOT, Katarzyna Richter, går nå verden rundt på ulike nettsteder for flyansatte. Der nærmest kappes leserne om å kritisere oppførselen til flysjefen som mange mener har opptrådt helt hinsides hva som forventes av en leder på hennes nivå.

Richter hadde bare noen månder bak seg som kabinsjef-direktør i LOT da hun en dag tok et BA-fly fra London Gatwick til Polen. Det var da den begredelige saken startet.

Vel om bord reagerte hun på hvordan flyvertinnene hos BA fremsto. Da kastet LOT-sjefen seg over Facebook og la ut følgende tekst, oversatt fra polsk, om sine kolleger på sin offentlige profil:

«I dag ble oppmerksomheten min rettet mot stell og utseende hos kabinbesetningsmedlemmer i British Airways. Upolerte sko, hullete tights, for stram uniform, dobbelthake, råtne og ujevne tenner, rotete frisyre.»

Hun stilte så spørsmål ved om besetningen, som hun mente ikke tok utseende sitt seriøst, heller ikke tok sikkerheten seriøst. Uten å spørre om lov, tok hun også bilder av kabinbesetningen. Bildene la hun ut på Facebook sammen med teksten.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Det flommet inn med harmdirrende og krasse kommentarer fra lesere over hele verden. Ikke minst kom det kraftige reaksjoner fra polske kabinansatte. De spurte henne hvordan hun ville ha reagert dersom noen gjorde noe tilsvarende mot henne.

Richter forsvarte seg først med at hun hadde kommet til jobben i LOT fra Midtøsten-selskapene Etihad og Gulf Air, og at standarden blant kabinansatte der hadde gjort at hun hadde et skarpere blikk når hun rekrutterte folk til kabinen.

Kritikkstormen ble imidlertid så heftig at hun slettet posten. Etter hvert ba hun også de ansatte i BA om unnskyldning. Den unnskyldningen ble imidlertid ikke akseptert av mange kabinansatte som mente den kom alt for sent.

Fra LOT kom det en offisiell beskjed på de samme sosiale medier at oppførselen til kabindirektøren var fullstendig uakseptabel.

Selskapet sier at hun med sitt innlegg har brutt LOTs etiske standard. Ifølge nettstedet BoardingArea.com har hun fått sparken.

På en Facebook-side for kabinansatte blir de nå bedt om å stanse kritikken av Richter. Skjellsordene har haglet, og mange har også brukt kroppslige bilder for å karakterisere den avgåtte LOT-sjefens opptreden:

-Bøllete oppførsel kan skje begge veier, og vær så snill og ikke bruk nedsettende uttrykk om hennes kropp slik hun brukte,  skriver redaktøren av nettsiden.

British Airways har ikke kommentert saken.

Lik flysmart24.no på Facebook