Kaptein slo alarm under flyturen – kabinsjefen arrestert

Kabinsjefen hos EasyJet ble sparket etter å ha jobbet bruset om bord. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det skjer ikke så sjelden at flykapteiner må kople inn politiet for å ta seg av flypassasjerer som er beruset og skaper trøbbel om bord.

Det hører derimot til sjeldenheten at en kaptein ber politiet om hjelp for å ta seg av egne kolleger på grunn av drikking under turen.

At det i tillegg dreier seg om en arbeidsleder på flyet – en kabinsjef – gjør ikke saken mindre oppsiktsvekkende.

Dette skjedde imidlertid om bord på et fly tilhørende det britiske flyselskapet EasyJet. Flyet gikk fra den spanske feriebyen Alicante til Newcastle.

Hendelsen inntraff den 10. august, men er først nå blitt kjent i britiske medier etter at tildragelsen endte i retten. Her innrømmet hun alt, og kabinsjefen jobber ikke lenger for selskapet.

Episoden inntraff på kveldsflyet fra den spanske feriebyen. Den 48 år gamle kabinsjefen var en av de mer erfarne i luftfarten. Hun hadde over 20 år bak seg i flere flyselskap.

Denne dagen skulle imidlertid bli den siste for henne som flyansatt, i alle fall på en lang stund.

Drikkingen ble oppdaget av de andre ansatte. Kapteinen varslet så tårnet i Newcastle som sørget for at politiet sto klar og arresterte kabinsjefen da flyet landet.

Hun forklarte i retten at hun fikk en drink av en kollega under en pause, men hevdet at hun ikke ante at den inneholdt så mye alkohol. Denne forklaringen festet ikke retten lit til.

Blodprøver som ble tatt av kvinnen etter arrestasjonen bekreftet mistanken.

Hun hadde tre ganger så høy promille som tillatt for ansatte i luftfarten. Grensen er ni milligram per 100 milliliter blod, denne kvinnen hadde 28 milligram. Hun ble dømt til bøter og 12 måneders betinget fengsel.

EasyJet har også bekreftet at det var flyets kaptein som slo alarm overfor politiet, og at selskapet har null-toleranse overfor ansatte som opptrer beruset på jobb.

– Sikkerheten for mannskap og passasjerer har den aller høyeste prioritet hos oss, understreker selskapet. Easyjet er Europas nest største lavpris flyselskap etter Ryanair, men er større enn Norwegian.

At flyansatte blir tatt i promillekontroll skjer fra tid til annen. En av de hendelsene som har vakt mest oppsikt den senere tid skjedde på flyplassen i Glasgow, også det i august.

Der ble begge pilotene som skulle føre et United Airlines-fly til USA tatt i promillekontroll før avgang. Begge pilotene ble arresert, og tatt ut av tjeneste av selskapet.

En annen episode skjedde i Amsterdam sist vinter da en pilot i amerikanske Delta Air Lines ble arrestert av politiet i Amsterdam, mistenkt for å ville fly med ulovlig høy promille.

Den gang forsøkte selskapet å kamuflere kanselleringen av flyet til New York som «teknisk feil», men det kom snart frem at den egentlige årsaken var et flyet ikke kunne lette fordi en av pilotene var tatt i promillekontroll og satt arrestert på flyplassen.

Lik flysmart24.no på Facebook