Ryanair fløy fra passasjerene – de var innelåst på flyplassen

Bare de som hadde betalt ekstra for prioritert ombordstigning kom med Ryanair-flyet til Krakow. Foto. Ryanair

Ryanair har satt i gang interne undersøkelser etter at et av deres fly dro fra 30 passasjerer på flyplassen i Edinburgh. De aktuelle personene befant seg innelåst i en korridor på flyplassen da flyet tok av.

De hadde kommet seg helt frem til en trappesjakt som skulle lede dem den siste biten ut til flyet til Krakow.

Da ble de stanset av en ansatt hos Ryanair. Vedkommende trengte seg forbi alle, låste døren og avbrøt boardingen.

Passasjerene fikk ingen beskjed om hvorfor ombordstigningen plutselig stoppet. Ei heller hvorfor de skulle stå innelåst i den trange korridoren. Døren bak dem var også låst. De kom seg derfor ingen vei, skriver flere britiske aviser som har omtalt saken.

Slik ble de stående i en times tid.

Først da en av passasjerene sjekket opp avgangen online og fant ut at flyet allerede hadde tatt av, kom de seg ut. Vedkommende ble da så opprørt at han trykket inn en nødutgangs-knapp og fikk åpnet dørene igjen.

LES OGSÅ: Gikk berserk på fly – det kostet passasjeren 1,5 mill kr

Men da var det for sent for de som skulle til Polen.

De innestengte passasjerene kunne bare slukøret konstatere at flyet hadde tatt av  med passasjerer som hadde kommet seg om bord først. De hadde betalt for prioritert ombordstigning.

De gjenglemte stiller seg undrende til at Ryanair kunne ta av når så mange av passasjerene manglet. Dessuten at bagasjen deres var om bord. Av sikkerhetsmessige årsaker blir innsjekket bagasje normalt fjernet fra flyet hvis en passasjer ikke er om bord i flyet når det tar av.

Seksjonssjef for Security i det norsk Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, vil ikke kommentere denne spesielle hendelsen. På generell basis sier han:

– Hovedregelen er at passasjerer og innsjekket bagasje skal være i samme fly, men det fins unntak fra dette, sier Ingebrigtsen til flysmart24.no. Et slikt unntak kan ifølge EU-bestemmelser være at passasjer og koffert ikke er med samme fly «på grunn av faktorer utenfor passasjerens kontroll.»

Det kan man trygt si var tilfellet i denne situasjonen. Passasjerene stilte seg undrende til at passasjermankoen ble oppdaget:

– Man kan forstå at et flyselskap kan telle feil noen få personer. Men dette var noe annet. Så mange sto innelåst i trappesjakten at det måtte være opplagt at det manglet noen om bord, sa en av passasjerene.

De merket seg også at flere av de ansatte på flyet hadde passerte dem i korridoren før den ble låst: Derfor, mente de, at de måtte ha vært klar over at det sto en stor gruppe passasjerer der.

Andre passasjerer spekulerer i om Ryanair fløy fra de 30 med vilje, fordi de var i ferd med å miste avgangs-tidspunktet sitt. I slike tilfeller kan det bli lenge å vente før flyet kan få nytt klarsignal til å ta av.

Ryanair har sterkt beklaget episoden. Selskapet sier de nå har satt i gang undersøkelser for å finne ut hvorfor hendelsen inntraff.

Ryanair legger imidlertid all skyld på selskapet de bruker til bakketjenesten på flyplassen i Edinburg, det heter Swissport. Passasjerene ble overført til et nytt fly, og kom til Krakow fem timer senere enn oppsatt.

Lik flysmart24.no på Facebook