Flammer ut av motoren – passasjerer skrev avskjedshilsen

Dramatisk på Swoop Air-fly som kolliderer med fugl. Foto: S

Når fly får fugler inn i motoren, ser det unektelig dramatisk ut. Da passasjerer opplevde nettopp dette under en avgang nå tirsdag fryktet noen det verste og skrev avskjedshilsener til familier og venner.

Videoen (se under) av den ubehagelige opplevelsen forteller det meste:

Hendelsen inntraff på en flyving med det kanadiske lavpris flyselskapet Swoop Air, melder tv-stasjonen CTV News.

Det var rett etter avgang fra flyplassen i byen Abbotsford i Britisk Colombia at pilotene opplevede det som på flyspråket omtales som «birdstrike»: Det er svært alvorlig, og kan i verste tilfelle føre til at flyet havarerer.

I dette tilfellet kolliderte flyet med flere gjess like etter avgang. Det førte til flere dunk og rystelser i flyet, som også krenget. For passasjerene var det nok verst at det også kom stikkflammer ut av motoren på Boeing 737-flyet.

Enkelte passasjerer skrek «brann» da de så flammene. Da spredde panikken seg og flere av de reisende hentet frem mobilen og begynte å skrive farvel-hilsener til slekt og venner fordi de fryktet at dette ville gå helt galt.

En av passasjerene fortalte ifølge The Independent at hun startet å skrive en avskjedshilsen «i tilfelle mobilen hennes ville bli funnet etter at flyet hadde krasjet.»

En annen skrev til sin mor: – Det er noe galt med flyet. Elsker deg.

Nå gikk det heldigvis bra. Kapteinen kom etter hvert på internhøyttaleren og forklarte passasjerene at flyet hadde fått flere gjess inn i den høyre motoren og at de ville avbryte turen og returnere til flyplassen igjen.

Kabinsjefen kunne også forklare overfor passasjeren at lukten inne i flyet hadde sammenheng med kollisjonen med gjessene. Flyet landet etter hvert trygt.

Flyselskapet satte senere opp et annet fly på den aktuelle ruten og sørget for at passasjerene kom dit de skulle, om enn noe forsinket.

En litt verre variant av kollisjon fly-fugl inntraff for noen uker siden i Russland.

Her ble begge motorene satt ut av spill og flygerne nødlandet i en kornåker. Bare én av passasjerene ble så skadet at vedkommende måtte sendes til sykehus. Pilotene ble hyllet etterpå.

Denne episoden blir i flymiljøet sammenlignet med en av luftfartshistoriens største bragder. Den inntraff i USA i 2009. Da klarte pilotene på et fly fra daværende US Airways å nødlande på Hudson River i New York etter å ha fått fugl i begge motorene.

Alle ble reddet, og bildet av flyet med passasjerer og mannskap stående ute på vingene på det havarerte flyet som flyter i elven, gikk verden rundt. Hendelsen blir i ettertid omtalt som «mirakelet på Hudson River.»

Her er hendelsen tirsdag med Swoop, slik det er formidlet på YouTube:

Lik flysmart24.no på Facebook