Mange flyansatte for tykke – selskap innfører slankemat

Flere flyselskap har satt krav om bestemt utseende for sien kvinnelige kabinansatte. Foto: Dallas International Airport

Det asiastiske selskapet setter strenge krav til sine ansatte og går uvanlig til verks overfor de som jobber på flyene: Mange må kraftig ned i vekt. Derfor får de fra nå av ikke tilgang til annet enn kalorifattig slankemat når de er på arbeid.

Det er Air India det er snakk om, det nasjonale flyselskapet i landet. Medlem av Star Alliance og dermed partner med bl.a. SAS og Lufthansa.

Tiltaket gjelder ikke bare for de kabinansatte, men også også flyverne. Selskapet vil at de flyvende ansatte skal fremstå som slanke og sunne.

Selskapet har tatt et umiddelbart grep overfor de som jobber i luften. En ny meny – med kun  retter  med lite fett – er nå blitt innført. Blant annet sopp, hvit eggeomelett og kalorifattige kebab-retter.

– Dette er et initiativ fra direktøren for selskapets operasjoner for å hjelpe de ansatte til å holde seg friske, heter det i et notat fra selskapet som CNN har fått tilgang til.

Den underliggende beskjeden om å sørge for en akseptabel kroppsmasse-indeks, er imidlertid ikke til å misforstå. Og riset bak speilet kjenner de som har jobbet i selskapet noen år, og det er ingen spøk:

I 2015 ble 130 av selskapets kabinansatte – de aller fleste av dem kvinner – tatt ut av tjeneneste på flyene fordi de etter selskapets mening var for overvektige.

Selskapet grunnga den gang tiltaket med at fedmen var et sikkerhetsproblem og at de bare fulgte regler fastsatt av myndighetene når de stilte krav til vekt.

Kritikerne, derimot, stemplet beslutningen som sjokkerende sexistisk.

Likevel ble 3 500 ansatte sjekket for vekt, og 600 av dem funnet så tunge at de ble satt på diett. Av disse klarte ikke rundt 130 av dem å innfri kravet til vekt.

De ble tatt ut av tjeneste for godt, og fikk nye jobber på bakken.

Nå er ikke Air India alene blant flyselskap om å sette krav til sine ansattes utseende. Et annet asiatisk selskap, Malyasia Airlines, sparket for et par år siden fem av sine kabinansatte.

Deres eneste feil var at de gjentatte ganger ikke hadde klart å slanke seg så slik at de innfridde de mål som var oppgitt for dem i selskapets personalmanual. Også det skapte oppstyr.

At tiltak som setter krav til utseendet på kabinpersonell alltid vekker oppsikt og kritikk, fikk også Norwegian merke i april i år.

Da måtte selskapet gjøre en uforbeholden retrett etter at selskapet hadde innført nye sminke- og skoreglement for de kvinnelige ansatte å flyene.

Kvinnene ble påbudt å alltid gå med høyhælte sko. Hvis de skulle slippe, måtte de ha en legeerklæring som de ble påbudt å alltid ha på seg. Sminkekravet innebar at ansatte måtte bruke en lett foundation, krem med farge eller pudder.

Kun naturlig øyensminke ble akseptert. De nye reglene sa at de kunne bruke falske øyevipper, hvis det også så naturlig ut.

Etter noen dager med ramsalt kritikk fra nær sagt alle hold, måtte selskapet trekke det nye påbudet.

Lik flysmart24.no på Facebook