Først ble Syden-strender røykfrie – nå kommer alkoholforbudet

Strendene på den sørøstlige delen av Mallorca ligger ofte i små viker. Nå blir det alkohol-forbud på minst en av dem. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Store deler av spansk turistindustri jobber intenst med å endre turistenes inntrykk av Spania som fristed for alkohol og tobakk. Derfor har stadig flere Syden-strender blitt røykfrie de senere årene.

Nå skjer en ny utvikling:

Det innføres nå også alkohol-forbud, og med trussel om bøter på opp mot 30 000 norske kroner for de som bryter loven. Det skjer på et av nordmenns favorittreisemål i sommersesongen – Mallorca.

De lokale myndighetene på den populære ferieøya ønsker ifølge den spanske avisen Ultima Hora å stanse store turistansamlinger og ulovlig atferd blant tilreisende. De vil ha slutt på den omfattende illegale skjenkingen på mange spanske strender..

Derfor har man på Balerene bestemt seg for å – i tillegg til røykeforbud på flere strender – også innføre forbud mot alkoholskjenking. Så lang på stranden Caló des Moro sørøst på Mallorca.

Norske Mallorca-turister vil bl.a. kjenne dette området godt. Det ligger litt sørvest for det populære feriemålet Cala d`Or.

Dette er en av øyas mange pittoreske strender. Ikke stor eller langstrakt, men svært populær. Den har ikke blitt mindre populær de senere årene. Mange har nemlig oppdaget at den er et perfekt sted å ta Mallorca-selfien på.

Dette har bekymret de lokale myndighetene. De har lenge har jobbet for å begrense folkevrimmelen på den populære stranden.

De mener grensen er nådd hva området tåler. De mener at et forbud mot alkohol vil kunne redusere den alt for store tilstrømmingen og de atferdsproblemene blant turistene som dette fører med seg. Forbudet vil omfatte både medbrakt alkohol og varer man får servert.

I tillegg til forbud pågår det også en intensivert jakt på de mange som livnærer seg med ulovlig salg av alkohol til turistene.

De oppsøker turistene i solsengene og serverer alkohol, uten noen form for tillatelse eller der skjenkingen blir kontrollert av helsemyndighetene. Folk blir advart mot at de ikke kan være sikre på hva de blir servert.

Helsemyndighetene på bl.a. Mallorca har gått ut med en advarsel mot å kjøpe cocktails og andre alkoholholdige drikke, fordi de ikke har gjennomgått noen form for kontroll. Det blir også pekt på at dette er en del av den svarte økonomien som tapper det offentlige for inntekter.

LES OGSÅ: SAS: Norske næringslivstopper maser om gratis gullkort

På sosiale medier har det vært publisert bilder av stranden stappfull med søppel fra turister som bare har kastet fra seg flasker, plastposer og annet avfall etter et besøk der. I denne Twitter-posten blir besøkende bedt om å «ta dritten med seg.»

Når de lokale myndighetene nå også vil stoppe all alkoholkonsum er det ikke uten et ris bak speilet for de som bryter forbudet.

Det kan vanke bøter opp mot 3 000 euro for de som ikke føyer seg etter forbudet som er ventet å bli innført fra november i år.

Med det nye forbudet vil man følge opp dagens røykeforbud som foreløpig gjelder på tre strender på Mallorca:

Forbudet omfatter strendene Sant Joan i Alcudia, Cala Estancia i Palma og Cala Anguila i Menacor.

Lik flysmart24.no på Facebook