Du kan reise som en konge – i flyets lasterom

Utsikten fra fremtidens fly kan for noen passasjerer blir en helt annen enn i dag. Foto: Earth Bay

Flyselskapene leter med lys og lykte etter å kunne tilby en mer spektakulær flyopplevelse, som de samtidig kan tjene mer penger på. En het ny idé er nå kastet frem.

Det helt spesielle med det nye prosjektet er at det betyr å reise i det som i dag er flyenes lasterom.

Til gjengjeld skal passasjerene kunne fly som konger med romslige seter og med en utsikt som vil være grensesprengende i luftfarten.

-Dette har jeg tro på. Slik får folk en unik mulighet til å oppleve jorden på en helt ny måte, sier sjefen for selskapet bak det nye flyprosjektet, Florian Barjot i selskapet Earth Bay, til flysmart24.no.

Det han snakker om er å omgjøre deler av flyenes lasterom til passasjer-kabiner. Det skal i stedet bli romslige sitte-områder med brede og dype stoler. Store vindusflater, satt sammen av flere mindre vinduer, skal sørge for at passasjerene får en helt uslåelig utsikt. Så å si fra gulv til tak.

De store vindusflatene skal plasseres der lastelukene er, og får forsterket materiale slik at de skal tåle trykket.

– Dette tilbudet vil kunne øke flyselskapenes inntekter, mener Barjot som vedgår at dette blir et tilbud for de dyrere billettene og på lange flyturer.

Han ser for seg at man på første klasse kan ha plass til opptil fire passasjerer i buken. En business klasse kan romme opp til 12 personer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Intet å si på utsikten, selv hvis man reiser i lasterommet på flyet. Foto: Earth Bay

De må sitte i sine seter på hoveddekket under avgang. De skal så kunne flytte ned i buken når flyet når marsjhøyde.

Det skal også være mulig å sette fire passasjerer sammen, hvis man for eksempel skal ha et møte underveis. Og designeren har også laget løsningen hvis flyselskapet ønsker å tilby en dobbeltseng der nede i flyet.

Utfordringen for designeren er å få flyselskap til å bite på agnet. Skjønt:

Å bruke lasterommet som passasjerkabin er ikke så fjernt fra all virkelighet som mange kanskje tror.

Det er ikke mer enn et år siden den ene av verdens to dominerende flyfabrikker, europeiske Airbus, la frem planer om å bruke moduler til akkurat det samme. Da på flytypene A330 og A340.

Mange innen luftfart sperret øynene opp da fabrikken i ramme alvor gikk ut med planer om å konstruere fly der lasterommet var erstattet av soveområde for passasjerer på de lange flyturene. Saken ble også omtalt her i flysmart24.no.

Det var da en mer moderat utgave av «lasterom-transport», og uten vinduer. Å montere inn flere og større vindu i fly er normalt vanskelig på grunn av strukturelle årsaker.

På en messe i Hamburg fortalte sjefen for utviklingen av Airbus-flyenes kabiner og frakt, Geoff Pinner, at fabrikken allerede har fått forespørsler fra flyselskaper om et sikt produkt.

Også han mente at flyselskapene kunne øke inntjeningen med et tilbud til alle reisende om å svinge seg ned i buken for å ta seg en blund under turen.

-Vi utvikler stadig komforten om bord i flyene. Dette er nok et steg i den retning, sa Pinner. Airbus skal samarbeide med deres nye partner, Zodiac Aerospace, om dette nye tilbudet.

Lik flysmart24.no på Facebook