Krise for Mallorca og Kanariøyene – ber om statlig hjelp

Alle Kanariøyene, her Puerto Rico på Gran Canaria, blir hardt rammet av Thoms Cook-konkursen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Konkursen i et av verdens største reisekonsern, Thomas Cook, øker krisen for den livsviktige turistnæringen på Mallorca. På Kanariøyene snakker næringen om den verste krisen noensinne. Nå ber de spanske turistområdene om statlig hjelp.

Konkursen har sendt sjokkbølger inn over spansk turistindustri. Etter at en av gigantene innen næringen har falt er situasjonen prekær. Den rammer næringen knallhardt. Onsdag forverret situasjonen seg da også den tyske delen av Thomas Cook begjærte deg konkurs.

I et møte i Madrid tirsdag ble regjeringen presentert krav fra flere regioner som mener det er nødvendig med krisetiltak i form av skatte- og avgiftslettelser for næringen, i tillegg til kreditter og rene subsidie-tiltak. Det er ventet at svaret fra myndighetene vil komme snart, skriver avisen La Provincia.

Mens den skandinaviske konsernet driver videre, er det full stopp fra Storbritannia. Britiske turister utgjør en viktig del av grunnfjellet i turistindustrien i hele Spania. Også den tyske delen av selskapet har onsdag slått seg konkurs.

Thomas Cook var det nest største på Mallorca, og transporterte hvert år over 1 million feriegjester til øya.

Til Kanariøyene sto selskapet for en fjerdedel av all transport av turister. I tillegg eide det over 60 hoteller med flere tusen ansatte. De fikk onsdag beskjed om at de ikke vil få utbetalt lønn fredag. Disse går nå en svært usikker fremtid i møte. Derfor blir nyheten om at over 1 million skandinaviske og tyske turister likevel kommer til øya med Thomas Cook-selskaper som ikke er rammet av konkursen, hilst med stor glede.

Den 1. oktober starter den viktige vintersesongen, og fraværet av Thomas Cook gjør aktørene i bransjen usikre på hvordan vinteren skal bli. Derfor blir «bidraget» på noen hundre tusen skandinaviske turister svært viktig. Likevel frykter hotellnæringen mange tomme senger rundt om på øyene fordi det tar tid å erstatte gjestene fra Thomas Cook.

Mange hotelleierne frykter dessuten at de ikke får oppgjør nå som kunden som skulle betale har buklandet, skriver spanske aviser. Gjelden til spanske hotelleiere blir anslått til over 100 millioner euro, eller rundt 1 milliard norske kroner.

På Mallorca ser mange levebrødet nærmest forsvinne når britene og alle de andre Thomas Cook-gjestene nå drar. Det kommer ingen flylaster med nye gjester fra Storbritannia med selskapet tilbake til den spanske ferieøya.

Enkelte hoteller på store turistmål i landet – som Mallorca og Kanariøyene – har hatt konsernet som stort sett eneste kunde. De hadde gjort seg fullstendig avhengig av den britiske reisegiganten. Noen av hotellene på Mallorca har derfor besluttet å stenge allerede nå for sesongen, mot normalt i november.

Lederen for hotellorganisasjonen på Mallorca, Maria Frontera, sa tirsdag at hotellene på øya fra før av må håndtere stor usikkerhet på grunn av fallende besøk i sommer.

– Konkursen i Thomas Cook kommer til å gjøre situasjonen mye verre, sier hun ifølge avisen Majorca Daily Bulletin.

Den spanske avisen Diario de Mallorca siterer lederen for det konservative partiet på Balearene, Biel Comany, som sier at det allerede er hoteller som har stengt som følge av konkursen.

Avisen skriver at det nå er et politisk press mot lokalmyndighetene om å oppheve turistskatten midlertidig, slik at lavere priser hjelpe hotellene og kan lokke turistene tilbake til Mallorca.

Også for flyplassene skaper konkursen store problemer. Thomas Cook avlyste ikke mindre enn 46 flyvninger mandag, dagen da selskapet gikk overende.

Over halvparten av disse skulle til Spania, fullastet med turister. 16 skulle til lande på Palma-flyplassen på Mallorca.

Den spanske sentralregjeringen blir nå bedt om å hjelpe til på Mallorca, Andalucia og Kanariøyene for å reparere skadene etter konkursen. Det stikkes ikke under en stol på spansk hold at man mer enn undres over hvorfor ikke den britiske regjeringen også har interessert seg mer i Thomas Cook-problemene.

Lik flysmart24.no på Facebook