500 spanske hoteller må stenge etter Thomas Cook-kollapsen

Mange hoteller i Spania må lukke etter konkursen i Thomas Cook. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

De økonomiske konsekvensene av kollapsen i det britiske reisekonsernet Thomas Cook begynner nå å vise seg. I Spania må 500 hoteller stenge øyeblikkelig. I Hellas har man beregnet at tapet vil komme opp i rundt 5 milliarder norske kroner.

På et av de store reisemålene for Thomas Cook, Mallorca, har flere hundre ansatte fått beskjed om at de ikke vil få utbetalt lønnen de har til gode før om mange måneder.

– Situasjonen for turistindustrien kan bli enda verre enn nå om ikke spanske myndigheter griper inn med tiltak, sier lederen for den spanske hotell- og turistorganisasjonen, Joan Molas.

Han gjør det klart at summen av alle ubetalte regninger fra reisegiganten bare for Spanias del kan være så høyt som 100 millioner euro, rundt 1 milliard kroner.

– Dette er mye mer enn det vi tidligere har anslått, advarer hotell-lederen som representerer rundt 15 000 ulike bedrifter i organisasjonen la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT).

Noen av hotellene som må lukke har bare hatt gjester fra Thomas Cook, mens andre har hatt mellom 30 og 50 prosent av belegget fra den britiske turoperatøren.

Verst går konkursen ut over turistnæringen på Kanariøyene og øygruppen Balearene med Mallorca og Ibiza som de viktigste.

For Mallorcas del kom konkursen i det årets sommersesong går mot slutten, men øya mister likevel 25 000 besøkende bare i oktober. For Kanariøyene var tidspunktet det verst tenkelige: Den viktige vintersesongen starter nå.

Konkursen har ført til at mange hoteller, som sto klare med ledige senger for å huse bl.a. mange britiske vinterturister, nå står tomme.

Et hotell på den nest største av øyene, på Fuerteventura, har pusset opp for 200 millioner kroner foran sesongen. Nå står 700 rom ledige og 200 ansatte vil miste jobbmuligheten i vinter.

Regjeringen har lovet at den skal legge frem en plan nå i begynnelsen av oktober.

Også i Hellas slår konkursen hardt inn over turistnøringen, som etter konkursen har anslått tapet til rundt 500 millioner euro.

De senere dagene har gresk presse imidlertid kunne fortelle at en annen reisegigant i Europa, TUI-konsernet, har kastet tyngre inn på det greske markedet. Den er ute etter å lage langtidskontrakter med hoteller som har blitt rammet av konkursen.

Turistnæringen har tatt imot nyhetene derfra med stor optimisme, i det TUI har sagt at det kan fylle noen av de hullene i markedet som Thomas Cook har etterlatt seg.

TUI sier at dette kan komme til å føre til nye tilbud for de reisende med konsernet fordi Thomas Cook nåer ut av mange markeder i Europa.

I Norge er den fremtidige konkurransesituasjonen imidlertid annerledes enn i mange andre land fordi Vings tilbud fortsetter. Det i motsetning til selskapets britiske eiere.

Likevel sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI at også norske kunder kan få flere TUI-tilbud neste år som en følge av konkursen:

-Det er for tidlig å si noe konkret om dette akkurat nå, men vi kan bekrefte at vi ser på muligheter for neste sesong, skriver hun i epost til flysmart24.no.

Lik flysmart24.no på Facebook