Intens stank om bord på flyet – pilotene tvunget til å snu

Stanken om bord i Air Canada Rouge-flyet var så intens at pilotene måtte ta surstoffmaske på. Foto: Air Canada

Det skjer ikke veldig ofte at pilotene blir tvunget til å avbryte en påbegynt flyvning på grunn av en intens stank i kabinen. Det skjedde imidlertid på en flyving i Canada for ikke så lenge siden.

Flyet, en Boeing 767 fra selskapet Air Canada Rouge, hadde tatt av for å fly den vanlige ruten fra Vancouver til Montreal.

Den tar opp mot 5 timer, og flys normalt fire ganger daglig.

Denne avgangen, den 17. september, skulle imidlertid bli helt annerledes enn de normale. Den har nå vært gransket av det canadiske luftfartstilsynet, og rapporten derfra er nettopp sluppet.

Flyet tok tidlig på ettermiddagen. Tidlig på flyvningen, da flyet hadde kommet opp i 7 000 fot, kjente de ansatte i kabinen en sterk stank som bredte seg om bord.

Staben søke etter mulige kilder til den serke odøren på alle tenkelige steder, men var ikke i stand til å finne ut hvor den kom fra.

Derfor mente pilotene at de ikke hadde annet valg enn å slå en såkalt «Pan pan»-alarm.

Alarmen er nest høyeste alvorlighetsgrad fra fly i luften, det betyr at menneskeliv ikke er i fare, skriver avisen The Independent.

De utstyrte seg med oksygenmasker fordi de ikke visste hvor farlig stanken var.

Flyet returnerte til Vancouver, der det landet helt normalt 27 minutter etter avgang. Ingen av de 245 passasjerene kom fysisk til skade av hendelsen.

Granskningen ble ikke vanskelig. Ganske raskt fant man ut at kilden til den uutholdelige stanken var lasten med den asiatiske frukten durian. Frukten var plassert i det fremste lasterommet.

Den tropiske frukten kalles på norsk også for stinkfrukten. Ikke uten grunn.

Når den er moden gir den fra seg en gjennomtrengende og svært ubehagelig lukt som best kan sammenlignes med gammel ost, råtten løk og terpentin, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker durian.

Lik flysmart24.no på Facebook