Stanser rabatt på alkohol i taxfree-bonusprogram

Taxfree-selskapet Travel Retail Norway tar nå ut alkohol fra bonusklubben de har drevet i noen uker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Travel Retail Norway har besluttet å fjerne muligheten for å få rabatt og bonuspoeng på å kjøpe alkohol i selskapets nye bonusordning, «Tax free and Me.»

Den nye klubben ble satt i gang for noen uker siden. Klubben fungerer slik at medlemmene får poeng på hvert kjøp av taxfree-varer. Disse kan man samle opp og veksle inn senere. Slik vil man få rabatt på senere kjøp i forhold til mengden varer som er handlet.

Da klubben åpnet var det klart at tobakksvarer ikke var en del av programmet. Flysmart24.no fortalte da at selskapet mente de hadde rett til å gi bonus på alkohol «bare de ikke fortalte det til noen» siden det kunne være i strid med reklameforbudet mot alkohol i Norge.

Nå fjerner selskapet også alkohol fra programmet.

Det vil ikke bli mulig å opptjene bonuspoeng på å handle øl, vin og brennevin lenger.

Ifølge avisen Vårt Land har det kommet sterke politiske reaksjoner på at kunder skal kunne opptjene bonus på kjøp av alkohol. Avisen siterer lederen og nestlederen i Stortingets helse- og omsorgskomité som begge er sterkt kritiske til at bonusklubben inkluderer alkohol.

– Nå bør disse selskapene skjerpe seg og forholde seg til alkoholloven. De står jo i fare for å undergrave hele taxfree-ordningen hvis de utnytter disse gråsonene, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til avisen.

Sps Kjersti Toppe mener at ordningen kan virke som et brudd på alkoholloven.

Uansett har Travel Retail Norway nå besluttet å fjerne alkoholen fra klubbens tilbud. Heretter blir det bare mulig å tjene bonuspoeng på parfyme, kremer og sjokolade.

– Vi hadde allerede tatt valget om å utelate tobakk ved lanseringen, og landet ganske raskt på at vi også tar ut alkohol av fordelsprogrammet, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i selskapet til flysmart24.no.

– Som mange andre tiltak vi også har iverksatt  for å begrense alkoholsalget utover hva som er lovpålagt, som å ikke ha alkohol i kassene eller kjøleskap, mener vi at også dette er riktig å gjøre, sier han.

Han opplyser at det kun er i Norge at selskapet har truffet på denne problemstillingen. Klubben drives av flere utsalg fra taxfree-konsernet Heinemann i flere land.

Travel Retail Norway driver taxfree-salget på alle de større flyplassene i Norge drevet av Avinor.

Lik flysmart24.no på Facebook