Flyekspert: – Norwegian kommer neppe tilbake til Torp

Norwegian har besluttet å legge ned alle sine tre Spania-ruter fra Sandefjord lufthavn Torp. – Selskapet kommer neppe tilbake til Torp igjen, mener flyanalytiker.

Norwegian stenger og lukker på Torp for andre gang. Forrige gang hadde selskapet både innenriks- og utenriksruter fra flyplassen. Ledelsen på Torp håper likevel selskapet skal komme tilbake, nok en gang.

Det tror ikke flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair:

– Nei. Norwegian har fokuset på lønnsomhet og da blir svake ruter lagt ned. Det skal nok mye til for at rutene blir gjenopptatt. Norwegian var klar på at markedsgrunnlaget er begrenset og lønnsomheten svak for Torp-rutene, sier Elnæs til flysmart24.no.

Da var det bedre stemning på Torp i 2012 da selskapet ikke bare åpnet åtte nye ruter fra Vestfold-flyplassen, men også etablerte base på lufthavnen. Det betyr at de hadde både fly og mannskap fast stasjonert der.

Disse rutene ble imidlertid avviklet og basen nedlagt etter hvert, etter store tap. Likevel kom selskapet tilbake noen år senere med typiske ferie-ruter til Spania.

Nå er det imidlertid slutt nok en gang. Mandag kom beskjeden om at de tre Spania-rutene til Malaga, Alicante og Las Palmas skal avvikles, og ikke kommer tilbake i sommerprogrammet neste år.

Ruten til Malaga har sin siste avgang 24. oktober. Ruten til Alicante stanses fra  26. mars neste år, når vinterprogrammet avsluttes.

Ruten til Las Palmas kuttes 28. mars. Dette gjør at Torp blir uten ruteflyforbindelse til et av nordmenns absolutte favorittferiemål om vinteren.

Det økonomisk pressede Norwegian plukker nå vekk rute etter rute for å spare penger. Etter en rask vekst siden starten i 2002, har selskapet nå behov for å styrke sin økonomi. Derfor kuttes det ruter både i Norge og utlandet.

Tonje Næss er kommunikasjonsrådgiver i Norwegian og begrunner nedleggelsen på Torp med at det er et ledd i selskapets strategi om å gå fra vekst til lønnsomhet.

Som en del av det arbeidet ser selskapet på lønnsomheten på ruter og på bakgrunn av det vil disse rutene ikke bli videreført, sier Næss. Hun bekrefter også at Norwegian ikke har noen planer om andre ruter fra Torp i 2020.

Dette betyr at Ryanair blir alene om å betjene Alicante og Malaga fra Torp. Ruten til Gran Canaria vil være borte som ruteflydestinasjon dirkete, og flyanalytiker Elnæs har også liten tro på at Ryanair skal komme vestfoldingene til unnsetning.

-Ryanair legger ned basene på Gran Canaria og Tenerife Sør. Dermed er det lite trolig at irene kommer. Om det blir noen endringer i Ryanair sine planer nå på bakgrunn av konkursen i Thomas Cook er ikke godt å si.  Ryanair har utfordringer med Max-flyene på bakken og siste nytt er de kan bli forsinket inn i første kvartal i  2020. Da blir det begrensinger i sommerprogrammet, mener Elnæs.

Lik flysmart24.no på Facebook