Nå skal flytoalettene kunne kamera-overvåkes

Fremtidens flykabiner skal ha flere sensorer som skal fortelle om passasjerenes atferd. Nå er det også mulig å få fly med kamera ved toalettene. Foto: Airbus

Flyfabrikkene overgår hverandre i nye påfunn for å lokke flyselskapene til å satse på akkurat deres fly. Den europeiske flyfabrikken Airbus ligger ikke på latsiden.

Nå har Airbus kommet med en helt ny idé som har fått flypassasjerer til å sette kaffen i vrangstrupen.

Fabrikken prøver nå en løsning med kamera-overvåking av toalettene på flyene. Den forsikrer at anlegget ikke skal snikfilme de reisende og at nyvinningen ikke skal utfordre passasjerenes integritet.

Det er den amerikanske CNN som har fått de nye opplysningene fra flyfabrikken. Det har sammenheng med at Airbus tar et skritt videre i utviklingen av «den digitaliserte flykabin.»

Det er nemlig en kjent sak at Airbus i lang tid har jobbet med å øke den digitale overvåkingen av nye flykabiner. Det skal bl.a. skje ved å installere sensorer i nye fly.

Disse, fremholder Airbus, er installasjoner som er ment til å hjelpe de ansatte i jobben. De skal bl.a. hele tiden kunne gi dem oversikt over hvordan passasjerene beveger seg om bord. De skal oppdatere staben om beholdningen av mat- og drikkevarer til enhver tid. Dessuten registrere forbruket av renholdsartikler om bord.

Airbus mener at sensorene skal gjøre det enklere for kabinbetjeningen å passe på når det er nødvendig å gjøre ekstra renhold. Sensorer i setene vil også bl.a. kunne fortelle hvilken underholdning passasjerene foretrekker. Alt i det godes tjeneste, forsikrer fabrikken.

Men Airbus går et skritt videre når selskapet også nå vil tilby flyselskapene å montere kameraer utenfor flyenes toaletter. Også denne gangen forsikrer selskapet at de opptrer i den gode hensikts tjeneste:

– Det vil kunne hjelpe passasjerene til å finne den korteste køen. Ved hjelp av kameraer vil det bli avslørt om det er spesielt lange køer på ett av toalettene og heller styre passasjerene til det med mindre kø, sier visepresident for markedsføring, Ingo Wuggetzer, i Airbus.

Han forsikrer også at kamera-overvåkingen er et tilbud til flyselskapene, og slett ikke et utstyr som vil bli plassert inn i alle fly som standard fra fabrikken. Airbus er også nøye med å understreke at dette systemet uansett ikke vil lagre opplysningene som kameraene formidler.

– Informasjonen vil bli tilgjengelig for mannskapet, men det vil ikke være mulig å knytte informasjonen fra dem mot bestemte passasjerer, sier Wuggetzer.

Likevel, reiseblogger Candyce H. Stapen kaller tiltaket «en invasjon i folks private sfære» på Twitter. Flere andre har også uttrykt seg sterkt kritisk til den nye ideen.

At kameraovervåking på fly er et ømtålig område fikk flere flyselskap, bl.a. Singapore Airlines, erfare da en kvinne oppdaget små kamera som var plassert i stolryggen foran henne på et av selskapets fly.

Hun var ikke sen om å slå alarm om den skjulte overvåkingen. Da kom det frem at også andre flyselskaper hadde samme installasjon, bl.a. amerikanske United Airlines og American Airlines.

Singapore Airlines og de andre var raskt ute med å forsikre passasjerene at de ikke drev med skjult overvåking av sine reisende, og at kameraene aldri hadde vært i bruk.

Flyselskapet bekreftet at noen av deres nyeste underholdningssystemer faktisk har innebygde kameraer.

– Disse kameraene er installert av produsenten for framtidig utvikling. De er permanent deaktivert og kan ikke aktiveres om bord, sa selskapet i en pressemelding etter at kvinnens historie hadde gått verden rundt.

Lik flysmart24.no på Facebook