Her risikerer du å bli utsatt for bråk på ferieflyene

Flymannskap må ikke sjelden behandle bråkete passasjerer om bord. Foto: Avinor

Bråk om bord på passasjerfly har blitt et økende og etter hvert alvorlig problem for flysikkerheten i Europa.

Ikke minst har turister på vei til Spania og de andre populære ferielandene langs Middelhavet skapt mange slike episoder som har ført til at fly har måttet gå ned for å få politiet til å ta seg av bråkmakerne.

Nå har det nasjonale luftfartsselskapet i Spania offentliggjort en rapport om flybråk, basert på innrapportere saker i 2018. Felles for de personene som har blitt tatt og siden registrert, er at de også har blitt bøtelagt.

Hendelsene med bråk på fly får ofte store oppslag i media. Siden slike episoder som regel skjer når flyet befinner seg 30 000 eller mer over bakken, er handlingsrommet for de ansatte svært begrensede.

Bråk ender ikke sjelden med at kapteinen må ta flyet ned på nærmeste flypass, og overlate bråkmakeren eller bråkmakerne til politiet.

Listen over flyplassene som måtte håndtere flest tilfeller av bråkete flypassasjerer er omtalt i papirutgaven til avisen Sur.

Rapporten fra Spanish State Air Safety Agency, Aesa, viser derimot at det er klart flest tilfeller av flybråk til en spansk feriefavoritt for nordmenn:

Alicante.

I 2018 ble det rapportert inn 186 tilfeller av bråk på fly som skulle til denne lufthavnen, det er mer enn én episode annenhver dag. Det er også mer enn til flyplassen i hovedstaden Madrid, som har fire ganger så stor trafikk som Alicante.

Avisen skriver at de fleste tilfellene dreier seg om passasjerer som slår seg vrang om bord etter å ha inntatt for mye alkohol, og som nekter å føle sikkerhets-instruksene fra kabinpersonalet.

Dette er de flyplassene som hadde flest saker med flybråk i fjor:

1. Alicante – 186 hendelser

2. Madrid – 180 hendelser

3. Mallorca – 116 hendelser

4. Málaga – 105 hendelser

5. Las Palmas – 65 hendelser

6. Tenerife Nord – 39 hendelser

7. Sevilla – 25 hendelser

8. A Coruña – 20 hendelser

9. Tenerife Sør – 14 hendelser

10. Girona – 11 hendelser

Rapporten fra Aesa viser ellers at det faktisk er spanjolene selv som sto for de fleste av tilfellene av rapportert flybråk, med i alt 23 episoder. Det er  naturlig siden de utgjør den i særklasse største passasjergruppen.

Så fulgte britene med 19 hendelser, polakkene med 14 hendelser og danskene på fjerdeplass med ni episoder.

Det viser seg altså at danskene er verstingene i Norden, og et land med knappe 5 millioner innbyggere hadde flere slike episoder enn nabolandet Tyskland med sine 80 millioner innbyggere.

Tyskland hadde seks registrerte tilfeller.

Og Norge? Ett eneste tilfelle. Finland hadde tre tilfeller, mens verken Island eller Sverige står oppført med en eneste hendelse i fjor.

Lik flysmart24.no på Facebook