Mallorca dumper prisene til sommeren – krise etter Thomas Cook

Konkursen i Thomas Cook tvinger frem priskutt på Mallorca til sommeren. Foto: TUI

Hotelleierne på Mallorca kommer til å dumpe prisene foran neste sommer for å demme opp for tapet etter Thomas Cook-konkursen. Prisene vil bli de laveste på minst fire år, lover hotellene.

De kommer til å rette ekstra trykk inn mot helt bestemte markeder i det nordlige Europa for å lokke turister til øya: De har sett seg ut turister fra England, Tyskland og Norge, Sverige og Danmark.

– Dette er smart og nødvendig gjort av Mallorca, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.no.

Med priskuttet tar turistindustrien på Europas mest populære ferieøy akutt tak i det som har fortont seg som det største problemet, og som har blitt forsterket etter den overraskende reisekonkursen:

Prisene på Mallorca har blitt så høye de senere årene at deler av markedet har funnet andre feriemål. Ikke minst Tyrkia og Hellas. Men nå er det slutt på de tider:

Til neste år kommer prisene til å presses helt til bunns, lover Carmen Riu. Hun er styremedlem i den spanske hotellkjempen RIU. Hun sier at de prisene som skal gjelde for sommersesongen 2020 vil bli de laveste på fire år. Det var før prisgaloppen for alvor startet på øya.

– Dette vil bety lavere inntjening for hotellene, men det skal ikke gå ut over kvaliteten, lovet hun da hun redegjorde for situasjonen i turistindustrien på møte i Palma forleden.

Terje Berge i Finn Reise mener at kutt i hotellprisene vil gi en umiddelbart effekt for de som setter sammen sine reiser selv med fly og hotell:

– Fly og senger må selges samtidig, og dette vil bety at folk som følger med fremover vil få mer for pengene enn noen gang. Dette er veldig smart gjort av hotelleierne. Alle har interesse av å stimulere etterspørselen – myndigheter, flyselskaper, hoteller og reiseselskaper, mener Berge.

Både for Ving, Apollo og TUI er Mallorca er viktig marked. Etterspørselen også fra Norge har dalt de par-tre siste årene.

Hos TUI er man forsiktig med å garantere at lavere priser for hotellene neste sommer automatisk vil bety lavere priser på pakkereisene ut mot kundene:

– Prisene våre justeres i henhold til tilbud og etterspørsel. Det gjelder også vårt tilbud på Mallorca, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

På Mallorca er det for tiden et kritisk salg av hotellrom, som følge av Thomas Cook-havariet:

Hotellrom som skulle ha vært brukt av gjester som skulle ha reist med selskapet i vinntersesongen, selges nå til bunnpris til de andre reiseoperatørene, kan topplederen i RUI fortelle.

Etter at Thomas Cook-konsernet gikk konkurs 23. september, har både Mallorca og Kanariøyene blitt truffet knallhardt. Titusener av turister, som skulle ha fylt opp hoteller, strender og restauranter i Spania, har uteblitt.

For Mallorca har krisetegnene stått i kø i tiden etter konkursen:

Bookingen foran årets vintersesong har sunket 7 prosent, og trafikken til flyplassen i Palma vil bli mindre. Landets flyplass-selskap, Aena, opplyser at det ligger an til nesten 1 million færre tilbudte flyseter i år i forhold til i fjor.

Også feriebestillingene foran neste sommersesong har vært mindre enn på samme tid i fjor.

Det forklarer prisutspillet fra hotelleierne. De sier de vil lære av det som skjedde da et av verdens største reisekonsern klappet sammen for litt over en måned siden.

Mallorca sliter med ettervirkningene i form av stengte og nedlagte hoteller, arbeidsledighet innen turistindustrien og hundrevis av tidligere Thomas Cook-ansatte som ikke har fått sine lønninger. Dessuten har aksjoner mot turismen til øya de senere årene ikke akkurat trukket flere besøkende.

Til tross for skjebnen til Thomas Cook, mener turist-industrien på øya at pakkereise-arrangørenes tid ikke er forbi. De mener dette er en praktisk reisemåte som kommer til å være viktig for øya i lang tid fremover.

Lik flysmart24.no på Facebook