– Dette er slutten for oppkjøpsforsøkene av Norwegian

Spanske Air Europa blir nå eid av selskapet som også eier British Airways. Foto: Air Europa

Europeisk luftfart blir nå ytterligere konsentrert rundt en håndfull store flygiganter. Eierselskapet til bl.a. British Airways, som lenge har jaktet på Norwegian, kjøper i stedet opp det spanske flyselskap Air Europa.

Handelen ble kjent mandag, og IAG (International Airline Group) skal ut med 10 milliarder kroner for det spanske selskapet. Det har sin base på Mallorca, og er et kjent innslag for norske feriegjester til spanske feriemål.

IAG er samme flygigant som lenge har forsøkt å kjøpe opp Norwegian, uten hell. Nå har de snudd seg mot Spania:

– Dette tror jeg betyr at Norwegian ikke lenger er ett oppkjøpsobjekt for IAG, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til flysmart24.no.

Han tror oppkjøpet er et strategisk grep, og at Air Europa kan bli slått sammen med IAGs eksisterende lavprisselskap, Level.

– Jeg tror Level blir slått sammen med Air Europa. Det betyr at forbrukerne får et mer robust Air Europa som kan utfordre lavprisaktørene på kort- og langdistanse, som igjen kan gi press på pris. Men her hjemme og i Norden tror jeg ikke at Air Europa vil påvirke markedet nevneverdig, sier Elnæs.

Air Europa har sommerrute til Stockholm og har varslet ny rute til København, men er innom Norge kun som charteroperatør.

I en melding heter det at selskapet skal beholde sitt navn. Air Europa er Spanias tredje største flyselskap, og en heftig konkurrent for Iberia.

Med Air Europa i sin stall kan eierselskapet IAG nå skilte med flere kjente flyselskap i sitt eierskap:

Først og fremst den britiske flykjempen British Airways, som er selve juvelen i IAGs portefølje.

Så det spanske nasjonale selskapet, Iberia. Før sommeren kastet det seg inn i konkurransen på Oslo Lufthavn under eget navn med fire ukentlige avganger til Madrid.

Dessuten eier IAG det spanske lavprisselskapet Vueling, som også operer på Oslo Lufthavn. Det med rute til Barcelona, som selskapet nå driver året rundt.

I tillegg eier IAG det irske selskapet Aer Lingus, et selskap som ikke har norske ruter. Det driver derimot en hard og intens konkurranse med Ryanair på hjemmebane.

Lik flysmart24.no på Facebook