Kaptein lot kvinne posere i setet sitt – satt på bakken på livstid

Kapteinen på flyet fra Air Guilin slapp kvinne inn i cockpit. Han får ikke fly mer. Foto: Carl Young, Wikipedia

En flykaptein er satt på bakken for resten av livet etter at han lot en kvinne ta plass og posere i setet hans mens flyet var i luften. Det skjebnesvangre bildet har gått viralt over hele verden.

Kapteinen jobbet i selskapet Air Guilin, et kinesisk selskap, og forbrøt seg mot det som har blitt en av de aller strengeste reglene i luftfarten:

Ingen uvedkommende skal gis adgang til flyets cockpit.

At kapteinen gikk langt over denne streken også ved å la kvinnen posere i setet mens han selv åpenbart hadde forlatt sin plass, førte mandag til at han fikk beskjeden om at hans flyverkarriere i selskapet var slutt. Ikke nok med det – han får aldri mer får fly for et kommersielt flyselskap.

Kapteinen slapp kvinnen inn i cockpit under en flyvning øst i Kina, i januar i år. Bildet ble offentliggjort søndag på det sosiale nettstedet Sina Weibo, som blir sammenlignet med Twitter.

Det viser kvinnen som viser V-tegnet og som har dekket kapteinens bord med kopper.

Det tok ikke mange minuttene før bildet av kvinnen gikk viralt. Det var en blogger som la det ut på søndag, skiver avisen Global Times.

I en liten tekst til bildet gir kvinnen uttrykk for at hun er så glad over å få sitte i kapteinssetet. Etter de opplysninger selskapet har skaffet, skal kvinnen ha familiær relasjon til fartøysjefen.

Ledelsen i selskapet reagerte resolutt, og satte kapteinen på bakken for godt.

Hendelsen har også fått følger for de andre besetningsmedlemmer. Både styrmannen og de kabinansatte er suspendert for et år. De blir anklaget for uansvarlig opptreden.

Selskapet mener at kapteinen, ved å slippe inn uvedkommende i cockpit, har forbudt seg grovt mot alle forholdsregler og satt passasjerenes sikkerhet i stor fare.

I en uttalelse fra Air Guilin heter det at selskapet alltid legger stor vekt på passasjerers sikkerhet.

-Vi har ‘nulltoleranse for all urettmessig og uprofesjonell opptreden som kan true sikkerheten, heter det i en uttalelse publisert på Sina Weibo.

Videre slår selskapet fast at kapteinen brøt regelverket fra Civil Aviation Administration of China (CAAC) ved å la en uautorisert person komme inn i cockpiten, heter det i uttalelsen.

Avisen Asia Times viser til en fatal hendelse over Russland i 1994. Der lot kapteinen sin sønn og datter slippe inn i cockpit. Flyet havarerte og drepte 75 mennesker. Granskningen konkluderte med at barna hadde forstyrret kapteinen og at dette hadde forårsaket tragedien.

Lik flysmart24.no på Facebook