«Soldatene» trakasserer turister i Berlin – nå blir de fjernet

Nå er det slutt på at "amerikanske soldater" stiller opp til fotografering for turister. Foto: Visiit Berlin

I mange år har «amerikanske soldater» på grenseovergangen Checkpoint Charlie i Berlin vært et svært populært mål for turister som har besøkt den tyske hovedstaden.

Nå blir de fjernet, de opptrer truende og krever penger av turistene.

Det er tyske myndigheter og politiet som har avdekket forholdene etter å ha sendt tjenestemenn inn i området. Disse har opptrådt som vanlige turister.

Det de så og opplevde fikk myndighetene til å sette foten ned. Heretter skal det ikke stå noen «amerikanske soldater» på det historiske stedet, i bydelen Mitte.

Det er bra, mener den norske Berlin-kjenneren Sigmund Clementz:

– Checkpoint Charlie er blitt en blanding av sirkus og turister som knapt vet hvor de er. Grenseovergangen har vært et sentralt sted med mange viktige hendelser både før og etter at Muren kom opp natt til 13. august 1961, sier Clementz.

Han har selv reiser til Berlin for å være med i lørdagens feiring av at det er 30 år siden muren falt. Det skjedde  på kvelden 9. november 1989.

En av de mest kjente stedene fra tiden etter at muren ble bygd og Berlin ble delt i to – øst og vest – har vært Checkpoint Charlie. Det var en av få grenseoverganger mellom den sovjetiske sektor i øst og USAs sektor i vest. Ellers var grensen hermetisk lukket.

Grenseovergangene var forbeholdt ikke-tyskere og diplomater, og besto fra 1945.

Fordi stedet var et så tydelig og kjent symbol på den kalde krigen, har folk fra en dansegruppe ved navn Dance Factory de siste 17 årene posert foran vaktbua på stedet hver dag.

Utkledt om amerikanske soldater fra den andre verdenskrig har de latt seg avfotografere sammen med turistene. Fortsatt henger skiltet som forteller at ved å passere punktet «forlater man den amerikanske sektor.»

Gruppen har selv sagt at de ikke tar penger for poseringene. Men politiets undersøkelser viser noe annet, skriver reisemagasinet Vagabond, som igjen henviser til en artikkel i Blid.

Sivilkledt politi opplevde selv at turister ble avkrevd fire euro for å bli tatt bilde av. Dette har vært en svært så lukrativ aktivitet for gruppen som har kunnet ta inn  5 000 euro, rundt 50 000 norske kroner – dagen på sin posering.

Nå har myndighetene bedt dansegruppen om å fjerne seg. Det viser seg også at de har opptrådt ufint overfor folk som ikke har vært villig til å betale.

Gruppen har bestridt beslutningen, men det er uklart om den vil fortsette å stå der til en endelig avgjørelse foreligger.

Det ble i alt åpnet sju overgangssteder, hvorav Checkpoint  Charlie var ett av dem . For tyskere ble det innført spesielle besøksregler, mens daværende Øst-Tysklands egne innbyggere ikke hadde anledning til å krysse grensen.

Lik flysmart24.no på Facebook