Ny oversikt – dette er verdens farligste land å besøke

International SOS har utpekt de farligste landene å besøke. Kart: International SOS

Har du tenkt deg på utenlandstur til neste år? Her er en del land som risiko-eksperter har listet opp og som allerede nå blir utpekt som verdens farligste. I andre enden, de tryggeste, befinner bl.a. Norge seg.

Listen oppdateres hvert år, og det er selskapet International SOS som står bak den. Med sine 11 000 ansatte i 90 land har de god oversikt over hvor de ikke vil anbefale folk å dra uten videre.

dette kartet kan du finne ut hvor risikabelt det er å dra til verdens ulike land.

Når International SOS har laget listen, er rangeringen gjort etter tre kriterier: Helsehjelp, den generelle samfunnssikkerheten og sikkerheten på veiene. Det er den britiske avisen The Independent, som først har presentert den nye listen.

Ut fra disse kriteriene er disse landene på listen over de aller farligste:

Libya, Somalia, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Disse fire landene blir trukket frem som spesielt utsatte fordi de var de eneste som scoret lavest på alle de tre kriteriene.

Advarslene harmonerer godt med reiserådene fra det norske Utenriksdepartementet.

Om Libya: Terrorfaren er høy. Den politiske situasjonen er ustabil og sikkerhetssituasjonen er meget vanskelig. Det pågår væpnede kamper i store deler av landet. UD fraråder alle reiser til eller opphold i Libya, og norske borgere oppfordres til å forlate landet.

Om Somalia: UD fraråder alle reiser til eller opphold i Sør-, Sentral- og Nordøst-Somalia, og oppfordrer de som allerede er i disse områdene til å forlate området. UD fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Somaliland.

Om Sør-Sudan: UD fraråder alle reiser til eller opphold i Sør-Sudan. Norske borgere som befinner seg i Sør-Sudan oppfordres til å forlate landet.

Om Den sentralafrikanske republikk gjør UD kort prosess: Fraråder alle reiser til Den sentralafrikanske republikk.

De øvrige landene som står på listen over farlige land fra International SOS er:

Mali, Syria, Irak, Jemen og Afghanistan.

Den som er urolig over muligheten til å få helsehjelp dersom sykdom skulle inntreffe, bør ifølge International SOS holde seg unna disse landene:

Venezuela, Haiti, Nord-Korea, Syria, Irak, Afghanistan, Jemen, Eritrea, Burkina Faso, Nigeria, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Guinea-Bissau og Burundi.

Norge blir rangert som et av verdens tryggeste å besøke. Der har vi selskap av de andre nordiske landene. Unntatt Sverige, som ikke scorer høyt nok til å komme i «best i klassen»-gruppen.

Den består av:

Island, Norge, Finland, Danmark, Sveits, Luxembourg, Slovenia, Andorra og Svalbard. Sistnevnte er i denne sammenheng ført opp som et eget land, selv om øygruppen tilhører Norge.

Lik flysmart24.no på Facebook