Byen drukner i turister – skylder på «Game of Thrones»

Middelhavsbyen Dubrovnik er brukt som location for tv-serien "Game of Thrones." Det har skapt en turistflom som myndighetene nå vil begrense. Foto: Ving

Byer og steder som har vært location for kjente tv-serier og spillefilmer virker som trekkplaster på mange. Folk reiser til slike byer for selv å oppleve stedene de har sett på film.

Adriaterhavsbyen Dubrovnik, som fra før av slet med for stor turisttilstrømming, har fått smake suksessen til tv-serien «Game of Thrones.»

Den kroatiske kystbyen, ofte omtalt som Adriaterhavets perle, har derfor sett seg nødt til å sette inn mottiltak.

Dubrovnik har kommet i samme situasjon som byer som Barcelona og Venezia. Der har overturismen de senere årene ført til stor misnøye blant fastboende som ser turister ta seg til rette og nærmest overta byen de bor i.

Mengden turister har blitt så voldsomt etter hvert at lokalbefolkningen sier de ofte føler seg som gjester i egen by.

Med suksessen for «Game of Thrones» har besøkene til Dubrovnik skutt større fart. Det har forsterket de allerede store problemene byen hadde med å håndtere alt for mange turister.

Nye tusener på tusener av ivrige tilhengere strømmer til byen som i serien ofte brukes til å forestille King’s Landing.

Det har skapt store problemer, spesielt i den indre by, der trengselen er veldig stor.

Derfor skal de lokale myndighetene nå stramme inn virksomheten i de indre bydeler, og har varslet en rekke tiltak som skal gjøre at tilstrømmingen ikke vokser dem over hodet, skriver det svenske reisemagasinet Alt om resor, som bygger på en artikkel i Lonely Planet.

Blant annet skal det de kommende fem årene ikke bli anledning til å åpne nye restauranter i området.

Allerede nå er kapasiteten sprengt, og mange restauranter har derfor utvidet til å drive servering utendørs. Dette har igjen skapt ny trengsel fordi de har gjort de trange gatene enda trangere. Der restauranter blir solgt, mister nye eiere retten til uteservering.

Å sette tak på antall serveringssteder kommer i tillegg til allerede innførte tiltak som å sette tak på antall steder som får selge souvenirer og redusere antallet av cruiseskip som får besøke byen.

Byene med størst overturisme har blitt nødt til å innføre tiltak, både for å begrense turismen men også dempe misnøyen blant egen befolkning.

Venezia, for eksempel, besøkes i sesongen av inntil 60.000 turister hver dag. Her er det både snakk om å begrense cruise-trafikken til byen, samt lede turister utenom de mest pressede områdene for å beskytte infrastrukturen og unngå at byen skal bli nedgriset av søppel.

I Barcelona har tiltakene gått på enten å begrensinger adgangen til å leie ut leiligheter til utledninger, tak på antall cruiseskipanløp per døgn og også et øvre antall besøkende per dag på utvalgte områder.

Lik flysmart24.no på Facebook