Etter Thomas Cook: Avbestiller 660 000 Syden-reiser

Mange ledige solsenger på Gran Canaria. Ikke et godt tegn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Konkursen i reisegiganten Thomas Cook fortsetter å ramme ferie-Europa. Den tyske delen av selskapet stengte dørene sist torsdag, og har kansellert 660 000 bestillinger frem til høsten neste år.

Et voldsomt stort antall. Dermed forsvant også det siste håpet mange hotell- og restauranteiere hadde om at den tyske delen – i likhet med Ving i Norden –  skulle bli reddet unna konkursen. Ingen nye eiere meldte seg i Tyskland, dermed var det kroken på døra.

1 000 ansatte mistet med ett slag jobben, og for spesielt de spanske reisemålene er konsekvensen ille:

Blir hardest rammet

Svært mange av disse skulle reise til de populære spanske feriemålene Mallorca og Kanariøyene. Her har tyske turister sammen med britene har vært dominerende i mange år.

Kanselleringene kommer i tillegg til de titusener av bestillingene som ble annullert over natten etter at det britiske morselskapet gikk overende natten til den 23. september.

Konkursen skapte sjokk i hele den europeiske turistindustrien. Noen av delene klarte å holde hjulene i gang, bl.a. Ving i Norden og deler av Thomas Cook i Tyskland.

Noen blir reddet

Når også tyskerne nå har kastet inn håndkleet, er krisen for den spanske turistindustrien blitt hakket verre. Det hjelper noe at den spanske stat har spyttet in åtte milliarder norske kroner (800 mill. euro) som tilskudd og direkte subsidier for å hindre at enda flere hoteller skal måtte stenge og jobber forsvinne.

Tilskuddene vil trolig redde mange nye hoteller fra å måtte stengte. De litt mer langsiktige utsiktene likevel ikke spesielt lyse.

Analyseselskapet Mabrian Technologies har nylig presentert tall som viser hvordan de ulike markedene blir påvirket av krisen, og at den ikke er over når vintersesongen er slutt.

Så store bestillinger

Til våren og sommeren hadde Thomas Cook reservert ikke mindre enn 213.288 senger på Tenerife, 146 550 på Mallorca og 142 012 på Lanzarote. Deretter følger Fuerteventura, Menorca, Gran Canaria og Reus i Katalonia.

Lederen for hotellorganisasjonen FederaciónEmpresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), María Frontera, er i den spanske storavisen El Mundo ikke spesielt optimistisk med hensyn til den kommende sommersesongen:

De gjestene som kommer fra det tyske markedet booker færre hotellnetter, og bestiller sin ferie senere enn før:

– Vi ser at trenden blir ytterligere forverret i år av den tyske økonomiske nedgangen. Vi har allerede lagt merke til denne endringen foran kommende sommersesong, sier hun.

Dominerende aktør

Gigantens posisjon i nordmenns viktigste ferieland i Europa var ikke liten:

Thomas Cook fraktet i fjor 3,6 millioner turister til Spania fra ulike markeder i Europa. De aller fleste la ferien til Kanariøyene og Balearene, der Mallorca og Ibiza er de mest ettertraktede feriemålene.

Spesielt er Kanariøyene utsatt, siden krisen traff feriemålene akkurat i det den viktige vintersesongen skulle starte.

En listen trøst er at Ving-selskapene i Norden klarte å fortsette driften og deres nye eier Petter Stordalen har lovt å skaffe Kanariøyene 400 000 skandinaviske gjester neste år.

Ikke så hardt rammet

Likevel har konkursen satt sine tydelige spor fremdeles, og skapt krise for mange aktører som var helt avhengige av tilførselen av nye kunder fra den britiske feriekjempen.

Over 500 hoteller har måttet stenge. Summen av ubetalte regninger Thomas Cook etterlot seg var mer enn 100 millioner euro, eller 1 milliard norske kroner, bare for åtte av hotellkjedene, ifølge sjefen for den spanske hotellorganisasjonen, Juan Molas.

Andre deler av den spanske turistindustrien, som Costa del Sol og Costa Blanca, har ikke blitt så hardt rammet av konkursen.

Lik flysmart24.no på Facebook