Aksjoner mot turister på Mallorca kan gi harde straffer

Organisasjonen Arran gjennomfører stadig aksjoner mot turismen på Mallorca. Nå kan en av dem ende med fengselsstraffer for de som deltok. Foto: Arran

Turister på Mallorca har de senere årene blitt utsatt for dramatiske protestaksjoner fra krefter som vil stoppe masseturismen til øya.

Med budskapet om at «turismen dreper Mallorca» har de har slått til på flyplasser, mot hoteller eller på restauranter der intetanende turister har oppholdt seg.

Nå har på påtalemyndighetene i Spania reagert knallhardt mot aksjonene. En av de mest omtalte aksjonene kan nå føre til at de som er identifisert som deltakere risikerer fengsel i opptil fire år.

Dramatisk

Den aktuelle aksjonen i 2017 var bare én av mange, men der aksjonistene ikke nøyde seg med å stå oppstilt med bannere og rope protestbudskap.

De gikk til angrep på en restaurant nede ved havna i byen Palma. De brukte røykskyer, bengalske lys og kastet konfetti mot restaurantgjester og inne i havnen, ifølge lokale aviser på Mallorca.

På et tidspunkt lå området i den sentrale den av havnen i rosa røyk, noe som virket skremmende på mange av de intetanende gjestene.

Forstyrret ro og orden

Aksjonistene tok opp video av aksjonen, og denne har påtalemyndighetene brukt for å identifisere de som var med.

Aktor i saken mot de unge aksjonistene i den venstreorienterte gruppen Arran, ser med stort alvor på det man ser på som en  dramatiske forstyrrelse av offentlig ro og orden. I tillegg måtte restauranten kaste store mengder mat som ble ødelagt som en følge av bruken av ild og røyk.

Aktor mener de unge skal ha mellom to fire års fengsel. Samlet for alle er det lagt ned påstand om 26 års fengsel.

Forsvareren for aksjonistene hevder at mange av de tiltalte ikke var i Palma den dagen aksjonen skjedde. Hun men mener uansett at saken bør henlegges fordi han mener det ikke oppsto fysiske skader under aksjonen.

Ødelegger byene

Protestene mot masseturismen har de senere årene blomstret opp, ikke bare på Mallorca men også i Katalonia. Spesielt i turistfavoritten Barcelona.

Protestene går på at det voksende antallet turister er i ferd med å ødelegge lokalsamfunnene. Huseiere leier ut boligene sine til turister i stedet for til byens egne unge. Dette fordi de tjener mest på turistutleie. Det som før var lokale små bystrøk som var skjermet fra turismen, har i dag blitt omgjort til travle utleieområder.

Prisene på utleie har blitt skrudd i været. Å leie bolig har blitt så dyrt at det bare er turister innom byene på besøk som har råd til å bo der.

Stor støtte

De som har aksjonert mot turistene på Mallorca har også møtt opp på flyplassen og gitt beskjed til ankommende gjester at de er med på å ødelegge øya.

For noen måneder siden gikk en gruppe løs på turistenes leiebiler, som de mente ødela miljøet på øya. Bilene ble tagget ned og dekkene skåret opp, noe som påførte noen utgifter fordi de måtte dekke ødeleggelsene av egne lommer.

Selv etter at Thomas Cook-konkursen har ført til en reduksjon i antallet turister på Mallorca, har aksjonene mot turistene betydelig støtte i befolkningen. En undersøkelse for noen måneder siden viste at 29 prosent av befolkningen støtter protestene.