Stor snuoperasjon – utropt til årets beste flyselskap

British Airways kåret til årets selskap av analyselskapet Capa. Foto: BA

Det er lenge mellom hver gang britenes stolthet i luften, British Airways, stikker av gårde med priser. Nå har det imidlertid skjedd, og det er ikke hvilken som helst pris heller.

Selskapet ble utropt til «årets flyselskap» i en global kåring som den australske analyseselskapet Capa foretar hvert år. Prisen heter Aviation Awards for Excellence og deles ut til flyselskaper og flyplasser.

Her stakk BA av med den gjeveste utmerkelsen, der ikke minst selskapets pågående flåtefornyelse blir lagt vekt på.

Forbedrer tilbudet

I tillegg ble selskapets nye satsing på å bedre sitt passasjer-tilbud gjennom nye flyplass-lounger, forbedret servering i alle klasser og forbedret nettverk for alle om bord nevnt som en del av begrunnelsen.

Capas styreleder, Peter Harbison, sa under utdelingen at British Airways var en av verdens favorittselskap for mange reisende på 1990-tallet. Det er nå er i ferd med å vinne tilbake denne posisjonen igjen – selv i en tøffere konkurransesituasjon, sa han.

Holdt på å miste stjerne

BA, som har flere daglige avganger mellom Oslo og London hver dag, har slitt med omdømmet sitt de senere årene. Selskapet har i dag fire av fem oppnåelige stjerner hos det anerkjente, britiske ratingselskapet Skytrax.

Den posisjonen hang i en tynn tråd da Skytrax advarte mot at selskapet kunne miste en stjerne hvis ikke servicen og kvaliteten på produktene ble bedret.

BA ville med tre stjerner havne i samme gruppe som bla. Ryanair. Og vår egen SAS, for den saks skyld.

Banet vei for ultra lavpris-modellen

Over lengre tid har selskapet imidlertid satset på å gjenvinne sitt renommé, og får lønn for strevet hos Capa som under en seremoni på Malta for noen dager siden utropte det til «årets selskap.»

Amerikanske Spirit Airlines ble kåret til det beste lavprisselskapet, med begrunnelsen at det banet vei for en ultra lavprismodell i Nord-Amerika og at det har forbedret sitt produkt de senere årene.

Årets regionale selskap ble Air Baltic, mens LOT Polish Airline fikk prisen for det selskapet som har forbedret sin posisjon best i markedet det siste året.

Valg av flyplass overrasker

Beste store flyplass ble tyrkiske Istanbul Sabiha Gökçen. Det spesielle er her at Istanbul nettopp har åpnet en helt ny hovedflyplass. Det skjedde i fjor da Istanbul Airport erstattet den nedslitte Ataturk.

Sabiha er en flyplass som ligger på Asia-siden av byen, og brukes blant annet av Pegasus Airlines som er kjent innslag på Oslo Lufthavn med flere ukentlige anløp.

Flyplassen i Østerrikes hovedstad Wien er en gjenganger blant flyplasser som får utmerkelser. Den vant Capa-prisen for beste medium store flyplass, mens flyplassen i Sevilla i Sør-Spania ble kåret til den beste blant de miste lufthavnene.