Full krise i norsk feriefavoritt – massiv hotell-stenging

Hoteller på Mallorca stenger etter kraftig turistsvikt. Neste år ser heller ikke bra ut. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hvert tredje hotell i den største og viktigste byen på den norske feriefavoritten Mallorca har måttet stenge sine dører i vinter. Det er bortimot null etterspørsel i markedet. – Nå har antiturist-aktivistene fått det som de vil, skriver folk i avisenes kommentarfelt.

Situasjonen for mange hoteller i Palma er dramatisk – og unik:

Aldri før har hotellene gått til en så massiv stenging i vintermånedene som i år. I stedet for å holde åpent og håpe på at det skal dukke opp gjester, har hvert tredje sentrumshotell rett og slett låst døren og sendt alle ansatte på ferie.

Rammet hardt

At noen hoteller stenger om vinteren, har vært normalt. Det er det raskt økende omfanget som får alarmklokkene til å ringe.

Før var det ikke uvanlig å stenge en måneds tid i den stilleste tiden Nå er normalen to-tre måneder. Blir det verre neste år vil hotellene i praksis holde lukket en tredjedel av året.

– Dette ville vært en utenkelig situasjon for noen år siden, sier presidenten for hotellene i Palma og Cala Mayor, Javier Vich, til avisen Ultima Hora.

Han bekrefter at mange selskaper for første gang har valgt å stenge sine hoteller i flere måneder:

Varsler enda verre til neste år

– Det har aldri vært en så vanskelig situasjon i månedene januar og februar før, sier han. Vich sier at det er en generell nedgang i turismen, som også er rammet hardt av Thomas Cook-konkursen. I tillegg mener han at det har blitt åpnet for mange nye hoteller i byen.

Hotellorganisasjonen på øya har heller ikke mye positivt å melde om turistinteressen for øya: Han varsler omfattende hotell-lukking også neste år, i månedene november til februar.

Hos norske Ticket Feriereiser, som selger flybilletter og pakkereiser for alle norske selskap, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen at det er for tidlig å si hvordan det norske markedet vil etterspørre Mallorca til våren og sommeren.

Svikter fra Norge også

– Mallorca har vært på en nedadgående trend i noen år nå. Vi har antatt at det henger samme med at reisene har dit har blitt vesentlig dyrere. Det samme gjelder prisnivået på reisemålet, samt at innbyggerne protesterer mot alle turistene noe som kanskje skremmer folk. I tillegg har mange vært på Mallorca og ønsker kanskje å prøve noe annet, mener hun.

Wolff Andresen sier at det ikke bra for øya om nedgangen fortsetter.

– Spesielt gjelder dette gjester fra de store landene som Tyskland og Storbritannia. Her vil en ytterligere nedgang merkes betydelig mer enn om noen nordmenn uteblir, sier hun.

For kaldt og for dyrt

Hun tror salget av Mallorca vil ta seg opp utover våren, selv om nivået nå ligger etter fjorårets nivå. – Men det gjør også en annen stor destinasjon som Kreta, sier hun.

Lik flysmart24.no på Facebook

I avisenes kommentarfelt er det mange som engasjerer seg. Noen skriver at den omfattende stengningen er godt nytt for alle krefter som motarbeider turismen på øya.

Andre igjen sier at Mallorca er blitt for dyrt, og det nå er like billig for en tysker å ta ferie på Cuba som på Mallorca. Dernest innrømmer noen at den populære øya om sommeren ikke er solsikker nok om vinteren, og således ikke er noe aktuelt mål for mange som leter etter varme og sol på den kalde tiden av året i Nord-Europa.

Må gi tapt

Mallorca har de senere par årene mistet noe av grepet på nord-europeiske turister. Tidligere år, mens terrorfrykten ennå lammet turismen til Tyrkia og økonomiske problemer fikk mange til å styre unna Hellas, har hverdagen kommet for den spanske Middelhavsøya.

Nå er Tyrkia på full fart opp igjen, mens pilene også peker oppover for de greske øyene. Det har etterlatt Mallorca som et marked som svarte på den økte etterspørselen med høyere priser på hoteller og restauranter.

Derfor har mange trofaste Mallorca-farere, spesielt fra de to store markedene England og Tyskland, vendt den spanske øya ryggen og i stedet reist lenger øst i Middelhavet.