Full krise i norsk feriefavoritt – massiv hotell-stenging

Hoteller på Mallorca stenger etter kraftig turistsvikt. Neste år ser heller ikke bra ut. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hvert tredje hotell i den største og viktigste byen på den norske feriefavoritten Mallorca har måttet stenge sine dører i vinter. Det er bortimot null etterspørsel i markedet. – Nå har antiturist-aktivistene fått det som de vil, skriver folk i avisenes kommentarfelt.

Situasjonen for mange hoteller i Palma er dramatisk – og unik: Aldri før har hotellene gått til en så massiv stenging i vintermånedene som i år. I stedet for å holde åpent og håpe på at det skal dukke opp gjester, har hvert tredje sentrumshotell rett og slett låst døren og sendt alle ansatte på ferie, skriver avisen Ultima Hora.

Rammet hardt

At noen hoteller stenger om vinteren, har vært normalt. Det er det raskt økende omfanget som får alarmklokkene til å ringe. Før var det ikke uvanlig å stenge en måneds tid i den stilleste tiden Nå er normalen to-tre måneder. Blir det verre neste år vil hotellene i praksis holde lukket en tredjedel av året.

Hos norske Ticket Feriereiser, som selger flybilletter og pakkereiser for alle norske selskap, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen at det er for tidlig å si hvordan det norske markedet vil etterspørre Mallorca til våren og sommeren.

– Mallorca har vært på en nedadgående trend i noen år nå. Vi har antatt at det henger samme med at reisene har dit har blitt vesentlig dyrere. Det samme gjelder prisnivået på reisemålet, samt at innbyggerne protesterer mot alle turistene noe som kanskje skremmer folk. I tillegg har mange vært på Mallorca og ønsker kanskje å prøve noe annet, mener hun.