Dette blir den mest intense reisedagen i julen

Titusener av reisende på Oslo Lufthavn hver dag i julen. Noen dager er verre enn andre. Foto: Avinor

Skal du ut og reise med fly i julen? I så fall er det all grunn til å være obs på at det kan bli travelt og folksomt hvis reisedagen er fredag den 20. desember.

-Dette blir den store utfartsdagen med nesten 100.000 reisende til og fra Oslo lufthavn, sier flyplassens kommunikasjonssjef, Joachim Westher Andersen.

Han ber folk møte opp i god tid og ta sine forholdsregler før de travle reisedagene. Det største konfliktpunktet i en travel juletid er ofte sikkerhetskontrollen. Mange kommer i vanskeligheter fordi at de glemmer at det fins klare regler for hva som er tillatt å ta med i sikkerhetskontrollen.

Dette gir ingen god følelse

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaver. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, sier Andersen.

Han ber folk som reiser med dyre gaver om å ta dette med i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt.

Han minner ellers om noen enkle huskeregler for å unngå å komme i trøbbel i sikkerhetskontrollen:

Dette er ikke tillatt

– Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen om man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering, sier han.

Ber folk huske dette

Erfaringen viser dessuten at det ikke er få ting som må plukkes opp og som folk har glemt når de har gått gjennom kontrollen:

– Ja, vi ser at folk har lett for å glemme igjen tingene sine. Så jeg vil oppfordre alle om å ta en ekstra kikk i kassene når du har passert kontrollen slik at du får med deg alt, sier han.

Andersen har stor tro på at avviklingen av juletrafikken skal gå greit i år:

– Som i fjor ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 20. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med opp mot 100.00 reisende, sier han.

Ber folk betjene seg selv

Et annet kritisk punkt på trafikktunge dager er innsjekkingen. Her har Andersen også en bønn overfor de tusener av reisende som strømmer inn flyplassdørene hver dag, og det er å benytte de mange selvbetjenings-automatene som fins og som dekker de fleste flyselskaper.

Også her er det imidlertid en del problemområder:

– De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket bør man rett og slett ta kontakt personalet i nærheten, sier han.

Dette er julens og nyttårets reisedager

Fredag den 20. er altså flyplassens største reisedag. Trafikken ser ellers ut til å bli slik i juledagene:

Mandag 16. desember – 67 876 reisende.

Tirsdag 17. desember – 63 456 reisende.

Onsdag 18. desember – 73 691 reisende.

Torsdag 19. desember – 87 042 reisende.

Fredag 20. desember – 96 889 reisende.

Lørdag 21. desember – 60 479 reisende.

Søndag 22. desember – 76 748 reisende.

Mandag 23. desember – 62 659 reisende.

Tirsdag 24. desember – 15 624 reisende.

Onsdag 25. desember – 22 446 reisende.

Torsdag 26. desember – 70 589 reisende.

Fredag 27. desember – 78 583 reisende.

Lørdag 28. desember – 51 575 reisende.

Søndag 29. desember – 76 117 reisende.

Mandag 30. desember – 60 993 reisende.

Tirsdag 31. desember – 34 859 reisende.