16-åring ville stjele stort passasjerfly – skulle hjem

16-åringen kom seg helt inn i cockpit på flyet før han ble oppdaget. Dette er en Airbus A320. Foto: Aibus

En 16 år gammel afrikansk gutt har vært fremstilt for en ungdomsdomstol i Paris etter at han forsøkte å stjele et stort passasjerfly på Orly-flyplassen utenfor byen. Han sa at han ville hjem til Marokko.

Gutten hadde kommet seg helt inni  flyets cockpit før han ble oppdaget fordi han hadde begynt å aktivere enkelte funksjoner der inne.

Det var en teknisk ansatt som oppdaget at et lys, som indikerte av det var folk i cockpit, var på. For flyet sto parkert og var ikke i trafikk.

Kom seg fordi alle kontroller

Han slo alarm, og det var slik saken ble avdekket. Flyet han hadde komme seg inn i var en Airbus A321. Det tilhørte flyselskapet Vueling, et kjent selskap for alle som reiser i Spania.

Det store spørsmålet, som også Orly-flyplassen må svare for, er hvordan gutten hadde klart at forsere alle flyplassens sikkerhetshinder og kommet seg ut på flyplassen og inn i flyets vitale rom før han ble oppdaget.

Før så hadde skjedd, hadde 16-åringen også kjørt frem en mobil passasjerbro slik at han i det hele tatt kunne komme seg inn i flyet, skriver nettstedet Airlive.net.

Hadde tatt på seg hjelm

Han skal visstnok også ha forsøkt å komme seg inn i et annet fly først, men heller valgt å gå etter den store Airbus-maskinen.

Da vedlikeholds-ingeniøren kom inn i flyet, så han gutten sitte i et av pilot-setene. Han hadde tatt på seg hjelm på hodet.

Politiet ble tilkalt. Det skal ha oppstått et voldsomt basketak inne i flyet før politiet klarte å overmanne gutten.

«Ville ikke fly selv»

Etterpå har hans forsvarer sagt at gutten «hadde en intensjon om å fly hjem til Marokko, men at han ikke skulle fly selv.»

Hendelsen fant sted i juni, men det var først sist fredag at saken kom opp for en fransk domstol. Hans mentale helse skal nåm undersøkes.

Gutten kom til Frankrike som 14-åring, og forsvareren mener han kan ha vært påvirket av narkotika da hendelsen inntraff.

Vueling eies av flykonsernet IAG, som også eier giganten British Airways og det nasjonale spanske flyselskapet Iberia.