Populær ferieøy sliter – for få turister gir tomme hoteller

Den thailandske ferieøya Koh Samui, vanligvis svært så populær, etterlyser nå flere besøkende. Foto: Ving

For mange nordmenn er Thailand det foretrukne feriemålet om vinteren på grunn av det varme og stabile klimaet. En av de vanligvis mest populære øyene roper nå etter enda flere besøkende.

Mange hotellrom står tomme på Koh Samui, en øy som ligger i Thailandbukta i den sørlige delen av landet. Den blir bl.a. betraktet som spesielt barnevennlig.

Det kommer riktignok mange barnefamilier og andre turister dit, men ikke mange nok, klager myndighetene.

Lokal valuta dyr

Krisen forklares med at det blir bygd for mange nye hoteller. Men også utviklingen av landets valuta – bath – har vært svært negativ, og at en styrking av valutaen har gjort Thailand til et dyrere ferieland enn før.

Dermed har for mange turister valgt andre feriemål enn de tahilandske, og i særdeleshet Koh Samui.

Øyas turistmyndigheter sier at mange gjester dropper Thailand og velger billigere feriemål som Vietnam, Indonesia og Filippinene.

Sju av ti rom tomme

Overetableringen av nye overnattingsprosjekter har gjort at belegget på feriehotellene har vært nede i 30 prosent i enkelte perioder av inneværende år. Sju av ti hotellrom har stått tomme, skriver avisen Bangkok Post.

Selv om hotellene på øya nesten er fullbookede denne julen, kommer ikke gjennomsnitts-belegget over 50 prosent for året som helhet.

Nå ber turistrådet at flyselskapet Bangkok Airways setter ned prisene for å fly til øya.

«Boutique-øy»

Trafikken fra Norge er ikke stor:

– For vår del er tallene stabile, men for liten til å kunne si noe om trend, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

Koh Samui har utviklet seg til en øy med masseturisme, selv om den startet som en backpacker-favoritt på 70-tallet.

Ving er blant de norske reiseselskapene som tilbyr reiser dit og som omtaler øya som «Thailands boutique-øy nummer én – liten, elegant og trendy. Langs de herlige strendene ligger de fleste av øyas hotell og bungalower – fra bohemske bambushytter til 5-stjerners luksushotell,» skriver selskapet i sin omtale av dette feriemålet.

En time rundt øya

Ticket Feriereiser omtaler øya som svært barnevennlig. Den er en av favorittmålene til de mange nordmenn som pakker sine reiser til Thailand selv, og som bruker rutefly til Bangkok.

TUI omtaler den som en av Thailands mest populære ferieøyer. Også TUI bruker rutefly for sine gjester, via Bangkok.

– Det tar knapt en time å ta seg rundt på øya som har alt fra tropisk regnskog til fine strender, kulturelle severdigheter og et stort utvalg av restauranter, skreddere og dykkesentre, skriver operatøren.